Пазарът на видео игри в Източна Европа преживява истински бум и успява да привлече висококвалифицирани специалисти. Освен, че те успяват да привлекат вниманието на феновете им към пазарите в региона, тази дейност се оказва и добре финансово подплатена. Като един от лидерите в индустрията засега се очертава Полша.

Според изчисления на местната агенция за развитие на предприятията полският пазар на видео игри в момента е оценяван на 470 милиона евро, а сред водещите имена в сферата там са CD Projekt, PlayWay, 11 bit studios и Ten Square Games. 

Като цяло в най-голямата източноевропейска икономика дейност развиват около 440 гейминг студиа. За тях работят около 10 000 души, а на година тези фирми създават по близо 500 нови заглавия. Това е мащаб, който само преди няколко години би изглеждал немислим, разказват от сайта Emerging Europe.

Това, което може да бъде сметнато за предимство за сектора е, че над 96% от създадените в Полша игри се продават навън, което означава, че по-голямата част от приходите на компаниите идва от чуждестранни пазари.

Несъществувалата допреди години индустрия в Полша, която скоро може да стигне $850 милиона

Несъществувалата допреди години индустрия в Полша, която скоро може да стигне $850 милиона

Капитализацията на местния лидер в сектора настига тази на най-скъпата компания в Източна Европа

Според експерти това, което е позволило на Полша да изгради такова силно присъствие в сектора в региона, е активността на гейминг студиата на фондовия пазар. Тяхната търговия се отразява чрез специален индекс там - WIG.Games.

Към момента 49 компании от сектора са лиснати на Варшавската фондова борса, което прави последната един от най-интересните пазари за инвеститорите в технологичния сектор.

Друго предимство за полската гейминг индустрия е високото ниво на образованието в областта на математиката в училищата и университетите в страната. То допринася за многобройните висококвалифицирани програмисти в страната.

CD Projekt вече е най-скъпата гейминг компания в Европа

Европа вече има нова най-скъпа гейминг компания. И тя идва от бившия Източен блок

С пазарна оценка за над 8 милиарда евро

Висшите учебни заведения се опитват да отговорят на растящото търсене на бизнеса като там вече се предлагат над 60 различни дисциплини, свързани конкретно със създаването на видео игри.

Взети заедно всички тези фактори говорят за "озряването" на пазара на видео игри в Полша. Страната вече е фактор на световната сцена в този сектор, но все още има още път за извървяване, за да достигне лидерите в сферата, като Великобритания, Франция и Япония.