Експерти от московската компания за киберсигурност Group-IB обявиха, че непозната доскоро хакерска група е успяла да открадне 10 милиона долара от американски и руски банки през последните 18 месеца.

Наречените MoneyTaker са успели да пробият 20 отделни системи, като в това число влизат 15 финансови институции от Щатите. Те са атакували софтуера на банкомати и система за междубанкови преводи в Русия, твъдрят специалистите, цитирани от Bloomberg.

Според информацията това не е първата атака на руските хакери, като сред засегнатите от техните действия са лидери в банковия сектор, като "Сбербанк" и Raiffeisen Bank.

"Престъпниците са променили тактиката си и сега се фокусират директно върху банки, а не върху отделни клиенти, както се случваше преди", коментира Дмитри Волков, който е ръководител на Group-IB.

След успешния си пробив през май миналата година MoneyTaker са откраднали пари от банки в Ню Йорк, Калифорния, Юта и Москва, като по-голямата част от "жертвите" са по-малки финансови институции с не толкова добра защита.

От отделните американски банки средната открадната сума е около 500 хиляди долара. От три атакувани руски банки средствата достигат над 3 милиона долара.