Малко и досадно рекламно приложение може да е виновно за унищожаването на живота на батерията и твърде високото потребление на мобилния интернет на милиони потребители на операционната система Android по света, пише The Washington Post, цитирайки изследване на технологичната компания Oracle.

Кодът, който е в сърцето на огромна измама, е наречен DrainerBot. Без потребителите да разберат, той сваля гигабайти видео реклами на телефона на жертвата и невидимо ги показва в различни приложения, които са засегнати. А именно засегнатите са стотици приложения за Android, които са били свалени общо над 10 милиона пъти.

Тъй като злонамереният код разчита на мобилната връзка на телефона и неговия процесор, ботът може да донесе над 10GB допълнително мобилно потребление.

Потребителите не са единствените засегнати. Ботът "гори" парите, дадени за реклами, които в реалност никой не гледа.

Oracle се натъкнали на бота миналото лято, която анализатори забелязали съмнително повишение на трафика от някои устройства с операционната система Android.

Проучването е достигнало до холандска фирма, която се бори с пиратството на приложения. Самата тя - Tapcore - заяви, че няма общо със схемата. Основният ѝ бизнес е свързан с това да помага на разработчиците, чрез реклама, да получат приходи, когато потребителите използват техните продукти нелегално и без да си плащат.

Компанията все пак заяви, че започва вътрешно разследване.

Самата Google пък съобщи, че вече е забранила всички приложения, в които се намира злонамереният код и разследва случая.

Google следи местоположението на всеки телефон с Android, дори и при изрична забрана

Google следи местоположението на всеки телефон с Android, дори и при изрична забрана

Корпорацията призна за порочната практика и обеща да я прекрати