Китайският аутомотив гигант Changzhou Xinguy Automotive Lighting Systems вече е закупила парцел, на който ще изгради своя нов завод в Сърбия, предаде seenews. Теренът се намира недалеч от Ниш, а общата инвестиция за производствената мощност ще е на стойност 50 млн. евро.

Основана през 1993 г., Changzhou Xinguy произвежда автомобилни крушки и осветителни тела, като в портфолиото на компанията влизат и всички европейски брандове, освен японските, китайските и американските такива. Тя е листната на Шанхайската фондова борса от 2011 г., а днес е най-големият производител в Китай.

Китайска компания ще прави електробуси "Икарус" в Сърбия

Китайска компания ще прави електробуси "Икарус" в Сърбия

Дружеството придоби марката през миналата година

Заводът край Ниш ще има първоначална площ от 6,6 хектрара и ще се намира в западната индустриална зона на града. Ако първоначалната инвестиция се окаже успешна, неговата площ ще бъде увеличена повече от двукратно, посочва китайската информационна агенция Tanjug.

Очаква се заводът да наеме около хиляда служители за началото на производството. Неговата първа копка ще бъде направена до края на първото тримесечие на годината.