Китайски производител планира да прави модерни електробуси "Икарус" в Сърбия. Става въпрос за компанията Yin Long Group, която преди време придоби марката. Намеренията за отваряне на производство в западната ни съседка са били потвърдени от генералния директор на дружеството.

"Според плана ще бъде запазена цялата производствена програма на "Икарус" и ще бъдат разработени два нови електрически автобуса под същата марка. Само батериите за тези модели ще се правят в Китай", коментира Александър Вичентич пред сръбската медия RTS, цитирана от SeeNews.

През пролетта на миналата година стана ясно, че китайската Yin Long е придобила "Икарус", покрила е дълговете на компанията и е получила пълен контрол над нея.

"Икарус" има завод в близост до Белград, където се произвеждат по 250 возила на година. Основно там се правят автобуси, които се ползват от градския транспорт, както и такива за междуградски пътувания.

Компанията има дълга история, като тя е основана през 1895 година в Будапеща. След 1999 година тя става собственост на френско-италианското дружество Irisbus, като след придобиването производството ѝ се свива заради значително намалялото търсене на търсенето на пазарите в Източна Европа.