Съоснованият от българи стартъп LatticeFlow, който се занимава с разработването на система за намиране на проблеми в невронни мрежи, които се използват при т.нар. машинно самообучение, и помага за отстраняването им, привлича нова инвестиция от 24 милиона лева от световно известните американски и европейски фондове Atlantic Bridge, OpenOcean, и FPV Ventures. Това обявиха от базираната в Швейцария компания, зад която стоят българите проф. Мартин Вечев и д-р Петър Цанков.

Компанията, разработваща първата платформа за ново поколение изкуствен интелект, отвори и офис до INSAIT - първия институт на световно ниво в Източна Европа в сферата на компютърните науки и изкуствения интелект, създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL.

Година след първоначално финансиране от 5 милиона лева, LatticeFlow привлича нова инвестиция от 24 милиона лева. Това се случва след бурен растеж през 2022-а, постигнат с първия продукт на компанията, който днес се ползва от американската армия, Федералното бюро за информационна сигурност на Германия, редица водещи (Fortune 500) американски и европейски компании (като Siemens), както и световни лидери в изкуствения интелект като Intenseye и Voxel AI.

Българо-швейцарската компания печели и отличието за стартъп на Швейцария за изкуствен интелект, като е избрана от над 170 компании, и се нарежда сред топ 100 AI компании в света (CB Insights AI100).

"Потенциалът за растеж на LatticeFlow е практически безкраен. Създадохме продукт, който е незаменим за всяка една индустрия, развиваща и използваща изкуствен интелект и с който откриваме пътя на масовото навлизане на AI", коментира д-р Петър Цанков - СЕО на компанията. 

LatticeFlow е привлякла $2,8 милиона инвестиция от фондовете btov и Global Founders Capital

Инвестирали в Revolut и SumUp фондове финансират с $2,8 милиона основан от българи старт-ъп

Компанията работи с Boeing, както и с американската армия

"Дълбоката връзка между институции като Stanford, MIT, ETH Zurich, Technion и високотехнологични компании, базирани на върхови постижения в науката като LatticeFlow, е в основата на най-иновативните екосистеми в света като например тези в Израел, Швейцария и САЩ. Привличането на LatticeFlow до INSAIT е стъпка към позиционирането на България като високотехнологична дестинация от световна величина", споделя от своя страна проф. Мартин Вечев - архитект на INSAIT.

Само през 2022 година световната индустрия е инвестира близо половин трилион долара в системи, базирани на изкуствен интелект (AI) като 87% от тези инвестиции се провалят - AI моделите се справят забележително в лабораторни условия, но често правят грешки при сблъсък с реални ситуации. Например редица AI модели за диагностика на Covid-19 показват отлични резултати върху специално подбрани тестови данни, но не успяват да поставят точна диагноза на пациенти извън тази група.

Мисията на основаната от българи компания е да създаде първата в света индустриална платформа за изграждането на надеждни AI модели, отваряйки широко вратата за масовото навлизане на изкуствения интелект.