Надзорният съвет на хърватската компания за нефт и газ INA е сключил предварително споразумение по проект за реновиране на рафинерията в Риека за 4,0 милиарда куни, или 540 милиона евро.

Управителният съвет на INA единодушно е одобрил инвестицията в проекта за надграждане, като двамата основни акционери от INA - правителството на Хърватия и унгарския MOL, също го подкрепят, пише в съобщение на компанията.

"Тази инвестиция увеличава общата ефективност и сложност на рафинерията в Риека и е значителна част от програмата за трансформацията по новия курс на INA, която има за цел да превърне сегмента за преработка на INA в устойчив и печеливш бизнес", се посочва в съобщението.

Проектът ще включва надстройка за остатъчните продукти, реконструкция на съществуващите рафинерии, както и изграждането на ново пристанище за затворено съхранение на петролен кокс. Елементът за надстройка на остатъците ще подобри продуктовата структура на рафинерията, като увеличи дела на печелившите продукти като моторните горива. Въвеждането му в експлоатация се очаква през 2023 година, пише SeeNews.

Програмата също така включва концентрация на дейностите по рафиниране на INA в рафинерията в Риека и превръщането на предприятието в Сисак в промишлен обект, който да служи като база за производство на битум, логистичен център и потенциално завод за производство на смазочни материали.

Проектът за преустройство на рафинерията в Сисак беше одобрен през месец март тази година.