Японският автомобилен производител Nissan Motor Co. и френската група Renault SA разкриха план за инвестиране на 600 милиона долара за разработване на нови модели автомобили в Индия. Това е част от усилията им да развиват бизнеса си в един от най-бързо развиващите се автомобилни пазари в света.

Компаниите, които миналата седмица обявиха предоговаряне на партньорството, ще работят над нашите шест нови превозни средства за индийски и чуждестранни клиенти, се казва в изявление на Nissan.

Историческо споразумение: Renault се съгласи да намали дела си в Nissan

Историческо споразумение: Renault се съгласи да намали дела си в Nissan

Каква е причината?

Включително компаниите ще разработят два нови малки електрически автомобила, се казва в съобщението. Това ще бъдат първите електрически превозни средства на компаниите в Индия. Освен това Nissan и Renault ще произвеждат четири SUV модела.

Очаква се в резултат на това персоналът на подразделението на компаниите в индийския град Ченай, занимаващи се с научноизследователска и развойна дейност, да се увеличи с около 2 хиляди души. Сега в него работят около 8 хиляди служители. Съвместното предприятие на компаниите в същия град е изнесло повече от 1 милион превозни средства в 108 държави, откакто доставките в чужбина започнаха през 2010 година.

Бордовете на директорите на Nissan и Renault одобриха споразумение за предоговаряне на условията на двустранния съюз миналата седмица.

Renault, Nissan и Mitsubishi ще произвеждат заедно електромобили за €23 милиарда

Renault, Nissan и Mitsubishi ще произвеждат заедно електромобили за €23 милиарда

Алиансът иска да продаде 35 чисто нови модела електрически автомобила до 2030-а година и за целта ще утрои инвестициите си

Както беше съобщено, Renault постепенно ще намали дела си в Nissan до 15%, за да съответства на дела на японската компания в Renault. Сега Renault притежава около 43% от акциите на Nissan и тази диспропорция многократно се е превръщала в проблемен въпрос за ръководството на Nissan.

Споразумението предвижда и съвместна разработка на редица нови модели автомобили. Nissan инвестира в бизнеса с електрически превозни средства на Renault, наречен Ampere.

Индийските и чуждестранните компании се състезават за дялове на индийския пазар, където се очаква да има много нови превозни средства през следващите години. Nissan и Renault представляват съответно 1% и 2% от продажбите на леки автомобили в Индия през 2022 г., според Statista. За сравнение: делът на Maruti Suzuki е 46%.

Акциите на Renault поскъпват по време на днешната търговия в Париж, акциите на Nissan поскъпват с 0,6% след търговията в Токио.