Един от европейските лидери в производството на фарове за гигантите в автомобилната индустрия, като Volkswagen, Mercedes, BMW и Audi - турската odelo, ще отвори втори завод в България, след като през лятото на 2019 година заработи първата ѝ база в зона "Куклен" на "Тракия икономическа зона" (ТИЗ). 

Компанията, която у нас оперира с дъщерното си дружество "Одело България", ще инвестира 10 милиона евро в новия завод, като 4 милиона евро от тях ще бъдат насочени за закупуването на машини. Той ще бъде разположен на площ от 12 000 квадратни метра и ще се намира до Асеновградско шосе.

Целта на компанията е с изграждането на новата база да бъдат отделени серийното производство на автомобилни фарове за нови автомобили от това на резервни части. Това става ясно от интервю на управителя на "Одело България" Угур Озай пред "Марица".

"Одело България" откри новия си завод в Пловдив (видео)

"Одело България" откри новия си завод в Пловдив (видео)

Заводът ще даде работа на 400 души

По неговите думи за компанията в момента работят 215 служители, като до края на 2021 година предстои да бъдат наети малко повече от 100 души, основно в производството.

През 2019 година групата odelo отвори първия си завод в Пловдив. Успоредно с него заработи и развоен център в София. Инвестицията тогава беше в размер на 40 милиона евро. В България компанията стартира с производство на фарове за Daimler - компанията майка на Mercedes. През тази година предстои тя да започне да произвежда и за румънската Dacia.

Освен у нас компанията има бази още в Турция, Китай, Словения и Германия.

Odelo, която избра да вложи €40 милиона в завод за фарове на Mercedes в Пловдив

Компанията, която избра да вложи €40 милиона в завод за фарове на Mercedes в Пловдив

Международният лидер отваря и развоен център в София, където ще наеме 40 инженери