Най-голямата саудитска инвестиция в България се очаква да стартира до няколко седмици. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с Мохамад Алхакбани, който е главен изпълнителен директор на саудитската компания Tawal.

Припомняме, че на 20 април Tawal и United Group са подписали споразумение за осъществяване на сделка по придобиване на пасивната инфраструктура на БТК. Заедно с това, United Group която е собственик на БТК, продава 100% от пасивната инфраструктура на мобилните си мрежи в България, Хърватия и Словения на саудитската компания.

Предварителните оценки са, че около 60% от придобиваните активи по сделката са именно в нашата страна.

Снимка 619605

Източник: Министерство на икономиката и индустрията

Общата сума на сделката за инфраструктурата в България, Словения и Хърватска възлиза на €1,2 милиарда. Все още се изчакват детайлите колко от тях за мрежата в България, но със сигурност това ще бъде най-голямата единична саудитска инвестиция у нас.

United Group продаде клетъчните си кули в България, Хърватия и Словения

Собственикът на Vivacom продаде част от инфраструктурата си у нас и в още две страни

Саудитската stc Group ще плати общо 1,22 млрд. евро

Tawal е дъщерно дружество на саудитския телеком STC. Основните дейности на компанията включват проектиране, изграждане и управление на консолидирани телекомуникационни инфраструктурни съоръжения, които позволяват най-съвременна и модулна свързаност.

По думите на министър Стоянов компанията вече е в процес на закупуване на 100% от пасивната инфраструктура на мобилните мрежи в България на БТК, които към момента се управляват от United Group.

"През последните месеци имаме изключително интензивни контакти на държавно ниво между България и Кралство Саудитска Арабия и виждаме първите резултати в инвестициите", заяви министър Никола Стоянов.

По думите му той е пътувал два пъти до Рияд през последните месеци, а на посещение в страната ни е посрещнал и министъра на икономиката и планирането на Саудитска Арабия.

Мохамад Алхакбани от своя страна представи плановете на ръководената от него компания. Тя е в процес на закупуване на инфраструктурата на българския телеком.

"Планираме поетапно разширение в Европа, а плановете ни са да ситуираме регионален хъб тук в София", подчерта Алхакбани.

Компанията се надява да бъде и сред тези инвеститори у нас, които да накарат повече българи да се върнат от чужбина, заради условията за работа, които могат да им предложат.

Огромна кравеферма и карго летище - инвестиционният интерес на Саудитска Арабия у нас

Огромна кравеферма и карго летище - инвестиционният интерес на Саудитска Арабия у нас

Подготвя се общ проект с държавното предприятие "Ел Би Булгарикум", а готовата продукция от мляко ще е приоритетно за износ