Финландската компания Nokian Tyres започна работа по изграждането на фабрика за автомобилни гуми в западна Румъния, съобщава Romania Insider. Инвестицията е в размер на €650 милиона. От своя страна, румънското правителство е готово да предостави на безвъзмездна помощ до още €100 милиона за завода, но само след разрешение от Европейската комисия.

За да противодейства на негативните за бизнеса на компанията ефекти след напускането на руския пазар, Nokian Tyres възнамерява да създаде именно в румънския град Орадя новото си производствено звено за автомобилни гуми в зимни, летни и всесезонни версии. Фабриката има за цел да се превърне в лидер, който да обслужва не само страната, но и целия район.

Новото производствено съоръжение има планиран капацитет от 6 милиона единици годишно и ще включва най-съвременна технология, която ще позволи високо ниво на автоматизация и прецизност за минимизиране на дефектите и отпадъците, съобщават от финландската компания.

Nokian Tyres инвестира €650 милиона във фабрика за гуми в Румъния

Финландска компания инвестира €650 милиона във фабрика за гуми в Румъния

Това е една от най-големите инвестиции в северната ни съседка

Колкото до безвъзмездната финансова помощ, с която Румъния иска да допринесе към проекта, то тя се отпуска извън съществуващите схеми за държавна помощ и държавите-членки на ЕС, които я предоставят, трябва да докажат, че даден бизнес план допринася за съгласувана стратегия за регионално развитие. Освен това въпросният проект не трябва да нарушава правилата, свързани с конкуренцията.

Снимка 389915

Източник: iStock

Фабриката трябва да е готова до края на 2024 година, като това е една от най-големите инвестиции на автомобилния сектор в Румъния през последните години. Производството ще позиционира страната като европейски център за производство на гуми, коментират пред местните медии световни експерти от автомобилния бранш.

Мащабното инвестиционно решение идва, след като финландската компания реши миналата година да се оттегли от Русия, заради войната в Украйна и международните санкции срещу Кремъл. През октомври 2022 година Nokian Tyres подписа споразумение за продажба на своя руски бизнес и ускори инвестиционните си планове за нов завод в Европа.

Френски електрически влакове тръгват в Румъния със 160 км/ч: инвестицията надхвърля €350 милиона

Френски електрически влакове тръгват в Румъния със 160 км/ч: инвестицията надхвърля €350 милиона

Машините на френската компания Alstom ще се движат по румънските железници до края на 2023 година

"Тази инвестиция е важно стратегическо решение, което ще доведе до нашия бъдещ растеж. Производствено съоръжение от световна класа в Европа е ключова стъпка за получаване на допълнителен капацитет и създаване на балансирана производствена платформа, тъй като започваме изграждането на новите Nokian Tyres без Русия", заяви Юка Мойсио - президент и главен изпълнителен директор на компанията, цитиран от световните медии.

Румънската фабрика ще наеме около 500 служители и ще се концентрира върху производството на гуми за леки коли и за SUV - с по-голям размер на джантата, които ще се продават предимно на пазара в Централна Европа

"Централна Европа е важен пазар за нас. След задълбочена оценка на над 40 местоположения и няколко фактора, като например наличието на квалифицирана работна сила, логистични предимства и стабилна бизнес среда, стана ясно, че именно Орадя е най-добрият избор за нашата нова фабрика", коментира Адриан Качмарчик, който е старши вицепрезидент във финландската компания.

През 2021 година оборотът на Nokian Tyres е в размер на €1,7 милиарда. В компанията глобално работят около 4900 души.

Край Никопол и Силистра: България и Румъния ще строят две водноелектрически централи на река Дунав

Край Никопол и Силистра: България и Румъния ще строят две водноелектрически централи на река Дунав

ВЕЦ-овете трябва да са готови в следващите 5-6 години