Американската компания Tesla е започнала преговори с властите в Германия и Холандия за изграждането на първия си завод в Европа, пише Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Във фабриката ще се произвеждат както електрически автомобили, така и батериите за тях. Преговорите все още в начален етап, а от компанията на Мъск засега отказват коментари по темата, съобщава WSJ.

От Tesla още не са определили къде да бъде разположен завода - в Германия или в Холандия. Един от логичните варианти е той да бъде изграден в Холандия, където се намира европейския филиал на компанията и предприятието, в което се извършва преоборудването на електрическите автомобили, за да отговарят на специфичните изисквания на европейските пазари.

Tesla отваря първия си магазин на Балканите

Tesla отваря първия си магазин на Балканите

Обектът ще се намира луксозен мол и вече набира служители

Основателят и ръководител на компанията Илън Мъск наскоро написа в Twitter, че Германия е "водещ избор". По думите му ще има смисъл гигафабриката да бъде изградена близо до Белгия и Люксембург по германско-френската граница - което ще я позиционира близо до най-важните пазари на Tesla в Европа.

Властите в югозападните провинции Рейнланд-Пфалц и Заарланд от известно време преговарят с американския автопроизводител. В последния месец те се активизираха, с многобройни телефонни обаждания и писмени покани към Илън Мъск.

"Направихме всичко възможно, за да гарантираме, че Рейнланд-Пфалц е в конкурса за завода", заяви служителят в местната власт Ралф Шлаймер, който участва в преговорите. Германската провинция е представила своето предложение на Tesla, но все още не са започнали подробни преговори.

Германските електромобили настигат Tesla и скоро ще я изпреварят

Tesla скоро няма да бъде лидер при електромобилите

Компанията на Мъск ще изостане от Daimler, BMW и Volkswagen

През миналата година Tesla придоби местна компания по роботика в Рейнланд-Пфалц, която сега се казва Tesla Grohmann Automation. Тя произвежда оборудване за гигафабриката на Tesla в Невада.

Властите в Заарланд са се свързали с компанията на Мъск през март, а след това са й писали миналия месец, заяви министърът на икономиката на провинцията Анке Релингер. В началото на юли от Tesla са се съгласили на среща.

"Те гледат към нас, за да проверят дали отговаряме на техните нужди", каза Релингер.

Tesla подготвя завод в Китай, който ще произвежда 500 000 коли годишно

Tesla подготвя завод в Китай, който ще произвежда 500 000 коли годишно

Компанията на Мъск иска възможно най-бързо да се установи на китайския пазар

Холандските власти също лобират за завод на Tesla. "Свързахме се с Tesla. Но ние не обсъждаме конфиденциални преговори с потенциални инвеститори", каза Михаел Бакхуйзен, говорител на холандския министър на икономиката.

През юли Tesla подписа споразумение с властите на китайския мегаполис Шанхай, което да позволи изграждането там на голям завод с капацитет 500 000 електромобила годишно. Това накара европейците да се надяват, че компанията планира подобен капацитет и за фабриката си в Европа. 

Американската компания Tesla Motors е създадена през 2003 г. за разработването и производството на електрически автомобили и технологиите, свързани с тях. Седалището на компанията е в Пало Алто, Калифорния. Освен коли, Tesla произвежда батерии и електродвигатели по собствена технология, които продава на други автомобилни производители като Toyota и Daimler.