Едни от най-големите световни играчи в хранителната индустрия избраха Сърбия като място за инвестиции и бизнес. Това са една от най-големите световни компании за преработка на царевица, както и хранителен гигант от Египет, съобщават местните медии.

"Компанията за преработка на царевица ще отвори завод в Сърбия, като в него ще преработва половин милион тона царевица годишно. Това са около 70 000 хектара само за задоволяване на техните нужди", заяви министърът на земеделието на Сърбия Бранислав Недимович, цитиран от eKapija.

Акциите на Rio Tinto се понижават. Сърбия замрази проекта за добив на литий за $2,4 милиарда

Акциите на Rio Tinto се понижават. Сърбия замрази проекта за добив на литий за $2,4 милиарда

Това се случва на фона на нарастващо напрежение между Австралия и Сърбия

Сръбската телевизия "Първа" съобщава, че въпросната компания ще инвестира €250 милиона в производство на крайни продукти като аминокиселини, нишестета и глюкози.

Към момента не са известни повече подробности, нито кои са двете компании, но преговорите вече са в крайна фаза.

"Тези продукти са много търсени стоки, а ние сме страна, която разполага с изобилие от този ресурс и защо да не продаваме царевица, когато можем да направим нишесте или глюкоза?", коментира бъдещата инвестиция Недимович.

Министърът обяви и пристигането в Сърбия на още един голям инвеститор от хранителната индустрия. Той е един от най-големите купувачи на царевица в света и е от Египет.

По данни на Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA) през сезон 2020/21 Сърбия е прибрала рекордна зърнена реколта, като голям ръст на производството се отчита при царевицата, пшеницата и ечемика.

Възходът на сръбските железници. Високоскоростен влак вече се движи с над 200 км в час

Възходът на сръбските железници. Високоскоростен влак вече се движи с над 200 км в час

Новият влак е произведен от Deutsche Bahn