Златото исторически е най-добрият инструмент за съхраняване на стойност. Не е случайно, че металът хилядолетия наред се е използвал за пари и според икономисти всъщност все още служи като такива.

Ако иска да се възползва от метала, в момента някой ентусиаст може да си купи цяла златна мина, става ясно от сайта за продажба на недвижими имоти Realtor. Black Butte Mine има площ от 259 акра или 1048 декара и се намира близо до Тонопа, Невада, на малко над 300 км от Лас Вегас и недалеч от историческия град Голдфилд ("Златно поле").

Обявената ѝ цена е 1,95 млн. долара.

"Достигнахме до тази стойност въз основа на съпоставими парцели открити и земеделски площи", обяснява агентът по недвижими имоти Брайън Крюгер. "Мината на територията очевидно е нещо, което според нас купувачите ще вземат предвид. Ценообразуването ни не зависи само от нея, но тя очевидно е съществена част от маркетинг усилията ни."

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Блокирането на инвестициите в отрасъла е пътят към бедността за много малки населени места

Бъдещият собственик на терена ще има пълното право върху всички минерали, открити под или над земята.

"Мястото очевидно е използвано за добив в миналото и има много шахти", каза Крюгер. Над земята има над 2 млн. тона хвост - остатъкът от процеса на отделяне на златото от другите материали.

"Позволихме на хората да събират от него, ако искат да го занесат за изследване до някоя лаборатория", каза той. "В него има различни материали, включително и още злато." Потенциалните бъдещи купувачи ще получат и резултатите от тези проучвания, изтъква още той.

В началото на миналия век Голдфилд е сред градовете, към които хората са се насочвали заради треската за злато, като населението му достига 20 хил. души през 1900 г. Малко над век по-късно, то вече е под 300 души.

Името му е добре оправдано. Между 1901 и 1940 г. там е добито злато, което днес би струвало общо 1,8 млрд. долара. Много от сградите са унищожени при пожар през 1923 г. и само няколко от тях съществуват и до днес, а продаващият се парцел въобще не е застроен, макар че през него минават няколко второкласни пътя.

"Собствеността върху него обаче може да се окаже значително по-доходоносна от цената от 1,95 млн. долара, затова определено предизвиква голям интерес", каза Крюгер. "Цената на златото очевидно расте по време на пандемията и мисля, че това я прави още по-атрактивна."