Турската компания Feka Automotive, която произвежда автомобилни части, ще започне изграждането на завод в сръбския град Чуприя.

Инвестицията е на стойност 15 млн. евро, като първоначално ще бъдат наети 110 работници, съобщава сръбският бизнес портал eKapija.

Германската Leoni строи завод за €60 милиона в Сърбия

Гигант от автомобилната индустрия вдига завод за €60 милиона в Сърбия

Предприятието ще отвори между 4000 и 5000 нови работни места

През уикенда беше подписан меморандум за разбирателство между председателя на общинския съвет на Чуприя Нинослав Ерич и председателя на борда на турската компания Ферит Карслъоглу.

Според него Feka Automotive получава 40 декара в индустриалната зона на града за изграждането на завода.

Китайски производител на авточасти вдига втора фабрика за €100 милиона в Сърбия

Китайски производител на авточасти вдига втора фабрика за €100 милиона в Сърбия

Ще наеме общо 2 500 души

По думите на Ерич инвестицията е важна за всички граждани на Чуприя. "Това е голяма инвестиция за Чуприя, тъй като планът е да има до 1000 работници, заети в завода в крайна сметка. Първоначално ще използваме 110 души", заяви той.

Feka Automotive е семейна компания, която вече 30 години произвежда части и компоненти за автомобилната индустрия, предимно осветление за сигнализация, интериорни светлини, огледала за обратно виждане и резервоари за вода.

Турската компания доставя продуктите си по цял свят, като сред основните й клиенти са големи автомобилни компании като Hyudai, Toyota, Ford, Fiat, General Motors, Renault и др.

Нов завод за авточасти дава работа на 1 000 в Сърбия

Нов завод за авточасти дава работа на 1 000 в Сърбия

Инвестицията в строежа на фабриката е €43 милиона

През изминалата година представители на Feka Automotive посещават 12 общини в Сърбия, за да намерят най-подходящата локация за завода, но в крайна сметка се спират на Чуприя, където живеят около 30 000 души (в цялата община).

Градът има подходящо местоположение и директна връзка с магистрали и главни пътища. Намира се на около 150 км от столицата Белград, близо до друг индустриален град - Парачин, който е дом на голяма фабрика за производство на стъкло.

Доставчик на BMW и Daimler отвори завод за 29 милиона евро в Сърбия и търси 4000 работници

Доставчик на BMW и Daimler отвори завод за 29 милиона евро в Сърбия и търси 4000 работници

2500 души ще бъдат наети по време на първата фаза на развитие на завода