Първата нова нефтена рафинерия в Турция за последните 30 години беше открита в Измир.

Струващата 6.3 млрд. долара Star Refinery, която е собственост на азербайджанската петролна компания SOCAR, ще помогне да се намали зависимостта на Турция от вносни рафинирани петролни продукти.

Съоръжението беше официално открито от лидерите на двете държави - Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев, съобщават турски медии.

"С отварянето на Star Refinery Турция и Азербайджан ще издигнат своите братски стратегически връзки до следващото ниво", каза Ердоган, добавяйки, че тази рафинерия е "най-голямата инвестиция на зелено в Турция през последните 30 години".

"Тази рафинерия ще позволи на Турция да реализира спестявания на стойност 1.5 млрд. долара годишно", отбеляза турският президент, добавяйки, че в новото предприятие ще бъдат създадени повече от 1100 работни места.

Алиев изтъкна, че двустранните отношения между двете държави са на най-високо ниво, добавяйки, че това е съвсем нормално за народи, които са заедно от векове.

Той отбеляза също, че Турция и Азербайджан показаха силна политическа воля при изготвянето на енергийната и транспортна карта на Евразия.

"Нашите подписи стоят под тези карти, които изискват големи инвестиции", каза Алиев, намеквайки за нови съвместни инвестиции.

Значителен ръст в капацитета за рафиниране

Рафинерията, чието строителство започна през 2011 г., се намира в близост до еднo от най-висококачествените промишлени предприятия в Турция, контейнерно пристанище и водещата турска нефтохимическа компания PETKİM, собственост на SOCAR.

Общият капацитет на Турция за рафиниране ще нарасне с 33%, за да достигне 40 милиона тона годишно, след като Star Refinery започне да работи на пълни обороти.

Предприятието, което се намира на егейското крайбрежие на Турция, ще е в състояние да обработва около 10 млн. тона на година (200 000 барела на ден) суров петрол.

Очаква се заводът да произвежда 1.6 млн. тона нафта за битови нужди и 420 000 тона ксилол. Той ще произвежда около 4.8 млн. тона дизелово гориво, както и самолетно гориво, нефтен кокс, реформинг, сяра и пропан бутан.

Турция произвежда излишък от бензин, но разчита на вноса на дизел, като потреблението на гориво нараства с около 7% годишно и се очаква да достигне 25 млн. тона през 2019 г.

Tüpraş, единствената фирма за рафиниране в Турция, разполага с четири завода в страната с общ производствен капацитет от 28 млн. тона (560 000 барела).