Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол заяви във вторник, че страната му ще инвестира 9,4 трилиона вона (6,94 милиарда долара) в AI до 2027 г. като част от усилията за запазване на водеща глобална позиция в авангардни полупроводникови чипове, съобщи Reuters.

Намерението, което също така включва отделен фонд от 1,4 трилиона вона за насърчаване на фирми за полупроводници с изкуствен интелект, идва в момент, когато Южна Корея се опитва да бъде в крак със страни като Съединените щати, Китай и Япония, които също предоставят огромна политическа подкрепа за укрепване на веригите за доставка на полупроводници на техните собствени терени.

Усъвършенствани чипове: ЕС реши да си партнира с Южна Корея

Усъвършенствани чипове: ЕС реши да си партнира с Южна Корея

Ще бъде засилено сътрудничеството и в развитието на изкуствения интелект

Полупроводниците са ключова основа на експортно ориентираната икономика на Южна Корея. През март износът на чипове достигна най-високата си от 21 месеца стойност - 11,7 милиарда долара, или почти една пета от общия износ на четвъртата по големина икономика в Азия.

"Текущата конкуренция в полупроводниците е индустриална война и всеобща война между нациите", каза президентът Юн на среща на политици и ръководители на индустрията за чипове във вторник.

Индия иска да доминира в индустрията за чипове до 5 години

Индия иска да доминира в индустрията за чипове до 5 години

Докато компаниите намаляват зависимостта си от Китай

Чрез заделяне на инвестиции и фонд, Южна Корея планира значително да разшири изследванията и разработките в AI чипове като изкуствени невронни процесори (NPU) и следващо поколение чипове с памет с висока честотна лента, се казва в изявление на правителството.

Samsung и SK Hynix получиха US позволение да правят модерни чипове в Китай

Южнокорейски гиганти получиха US позволение да правят модерни чипове в Китай

То е с неограничен срок

Южнокорейските власти също така ще насърчават развитието на следващо поколение изкуствен общ интелект (AGI) и технологии за безопасност, които надхвърлят съществуващите модели. Те са си поставил и за цел Южна Корея да стане една от трите най-големи страни в технологиите за изкуствен интелект, включително чипове, и да вземе 10% или повече дял от глобалния пазар на системни полупроводници до 2030 година.

Сам Алтман иска да набере над $5 трилиона за нови чипове. Да, трилиона

Сам Алтман иска да набере над $5 трилиона за нови чипове. Да, трилиона

Изпълнителният директор на OpenAI иска тотално да промени полупроводниковата индустрия