Компанията "Захарни заводи"-Горна Оряховица е инвестирала 11,19 милиона лева в нова инсталация за производство на етанол, съобщиха от компанията.

Благодарение на новата мощност производственият капацитет на компанията ще се увеличи на 60 000 л. етанол дневно при изключително ниски специфични енергийни и други експлоатационни разходи, казват оттам.

От компанията се надяват, че тя ще оптимизира производствените процеси и ще отвори нови възможности за развитие на компанията на вътрешния и международен пазар.

Инсталацията дава възможност и за производство на дехидратиран спирт за индустриални цели. От компанията имат намерение да продължат политиката на инвестиции в иновативни технологии, ако има пазарни условия за това и те носят съществена добавена стойност за клиентите.

Доставчик на основното оборудване е украинската компания Techinservice Limited, а главен изпълнител на строителството е фирма Вито-95 ООД гр. Стара Загора.

"Захарни заводи" е един от големите производители в хранителната индустрия в България, въвежда в експлоатация нова инсталация за производство на етанол. Оборудването е базирано на иновативна технология, а процесите в нея са с много високо ниво на автоматизация.

За 12-те месеца до края на септември 2018 г. "Захарни заводи" има продажби от над 83 милиона лева и печалба преди данъци от 1,366 милиона лева.