Ако на вас ви звучи като мечта шефът ви да ви осигури безплатна лятна ваканция на морето, то за хората от компания Applied Ceramics това е реалност. Става въпрос за хърватско-американския бизнесмен Дарко Мат Сертич, който е инвестирал в хотел, за да могат служителите от неговите компании в Хърватия да почиват безплатно на брега на морето, разказва Croatia Week.

Сертич e закупил хотел Аблана в малкото крайбрежно селище Ябланиц под преди две години с цел неговите служители му да могат да почиват там безплатно. Хотелът има 26 стаи и е построен през втората половина на 90-те години на миналия век. Той работи до 2010 г. Сертич ремонтира всички стаи и помещения и поставя слънчеви панели на покрива на сградата.

Сертич заминава в САЩ в средата на 80-те години. Той работи известно време в Силициевата долина и основава Applied Ceramics през 1994 г. Компанията е производител на изработени по поръчка керамични, кварцови резервни части, предназначени за полупроводниковата индустрия, горивните клетки, петролните сондажи и ядрената промишленост. Клиенти са й най-големите производители в света като Intel, Samsung, Philips и тайванската TSMC.

През 2008 г. той мести компанията в родния си град Сисак и отваря завод там. В рамките на същия индустриален комплекс той открива кулинарен институт Kul IN, който обучава международни студенти.

В Хърватия бизнесменът дава работа на около 200 души. С мисъл за тях, но и в желанието да осигури на студентите в кулинарното си училище стаж през лятото, той започва да търси хотел или курорт на морето.

Компанията, която ще заведе всичките си служители на почивка на Канарските острови

Компанията, която ще заведе всичките си служители на почивка на Канарските острови

Като подарък за добре свършена работа през последните две години

"Миналата година вече посрещнахме първите си гости, служители и новият ни сезон започва от Великден", казва Сертич.

"През последните години организирахме осигурихме на нашите работници да ваканция, а те сами се уреждаха кога някой ще ходи на море. От друга страна, кулинарният институт се разраства все повече и при нас идват хора от цял ​​свят. Имахме чести запитвания дали няма да имат възможност за стаж. Ето защо решихме да купим сградата, за да им дадем възможност", казва Сертич, който днес живее между Хърватия и САЩ.