Булевард "Витоша" е 47-мата най-скъпа търговска улица в света за тази година. Тя се изкачва до най-високата си позиция за последните пет години, показва традиционното проучване Main Streets на консултантската компания Cushman & Wakefield, чийто стратегически партньор за България е Forton.

За тази година "Витоша" се класира с две места нагоре със среден месечен наем на търговски площи от 50 евро на квадратен метър. Така тя застава непосредствено преди Ledras Street в Никозия и разменя мястото си от 2017 година с Calea Victoria в Букурещ, която за 2018 година се нарежда на 49-то място.

Преди столичния булевард се нарежда Kreschatik Street в Киев, както и най-скъпите търговските улици в Акра (Гана), Рио де Жанейро и Метро Манила (Филипините).

"Според доклада на консултантската компания търговията в България и Румъния се разраства благодарение на силния икономически ръст. Това поставя централните улици в София и Букурещ в добри позиции, макар шопинг центровете и ритейл парковете да ги изместиха като места за търговия", се посочва в документа.

"В София булевард "Витоша" се радва на постоянен интерес за отваряне на нови магазини и заведения през последните години. Това е и в основата на ръста на наемите, който наблюдаваме, особено при локации с по-добра видимост и търсените от търговците по-големи квадратури", коментира Иван Граматиков, който е мениджър "Търговски площи" в Cushman & Wakefield Forton.

Булевард "Витоша" е втората най-евтина търговска улица на Балканите

Булевард "Витоша" е втората най-евтина търговска улица на Балканите

След нея е само улица "Македония" в Скопие

По неговите думи значение за развитието на търговията оказва и разрастването на онлайн продажбите и бързо модернизиращия се начин на пазаруване.

"Това, заедно с нарастващия поток от туристи в София, определя и трайното присъствие на централните улици в микса от локации за търговците", казва още Граматиков.

В класацията за 2018 година най-скъпа е Causeway Bay в Хонконг, която изпревари нюйоркското "Пето авеню". Там средният месечен наем достига 2050 евро на квадратен метър. Трета е лондонската New Bond Street с наем от 1339 евро на квадратен метър.

В Топ 10 на търговските улици попадат и Avenue des Champs Elysees в Париж с наем от 1166 евро/кв. м, както и Via Montenapoleone в Милано с 1466 евро/кв. м. Двете търговски улици заемат съответно четвърта и пета позиция в класацията на Cushman & Wakefield.

Най-скъпата търговска зона в Азия е Ginza в Токио със среден наем от 936 евро/кв. м. На последните места са търговските улици в Африка и Латинска Америка със средни наеми от 15-25 евро/кв. м месечно.