"Над 400 000 фирми трябва да декларират действителните си собственици" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Над 400 хил. фирми и още десетки хиляди неправителствени организации (НПО) ще трябва да подадат декларации кои са действителните им собственици пред Търговския регистър до края на май. Поредният административен тормоз за бизнеса е под благовидния предлог, че така ще се противодейства на прането на пари. Дори едноличните търговци и собствениците на еднолични ООД, където собствениците са очевидни, не са освободени от задължението.

Според новите правила от 1 февруари до 31 май действителните собственици трябва да бъдат заявени пред Търговския регистър с нотариално заверена декларация. Това означава нови разходи за търговците и НПО-тата - за нотариус и държавна такса за деклариране, а вероятно и за адвокат, който да подаде документа. Законът за мерките срещу изпирането на пари предвижда тежки санкции за неспазване на нормата - неподалите заявление за реалните си собственици могат да бъдат глобени с от 1000 до 10 000 лв. За дружества като банки, застрахователи, лизингови предприятия санкцията е от 2000 до 20 000 лв. Ако недекларирането продължи, организацията или дружеството ще бъде санкционирано всеки месец със същата сума, докато не заяви вписването.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Българска фирма построи два тунела в Сърбия за 100 млн. евро" е заглавиe от в. "24 часа"

Засега те са най-дългите на Балканите, намират се на магистралата между Ниш и Скопие

Българска компания е изградила два тунела в Сърбия за 100 млн. евро. Преди дни е завършил строежът на съоръженията, които са на магистралата от Ниш до Скопие. Тя е част от европейския коридор номер 10, който тръгва от Залцбург, минава през Любляна, Загреб, Белград, Ниш, Скопие и Велес и стига до Солун. Магистралата е разделена на 6 лота, като двата тунела са били обособени като самостоятелни отсечки. Другите четири продължават да се изграждат.

Изпълнител на поръчката в Сърбия е "Евро алианс тунели", която е изпълнила работата за по-малко от 5 години. Единият тунел е дълъг 2 км, а другият е с дължина 4 км, което го прави най-дългия в момента на Балканите, заяви Валентин Трашлиев, собственик на компанията.

Прочети ще от в. "24 часа"

"В София глобяват за улици, в Стара Загора за саниране" извежда на първа страница в. "Монитор"

Cтоличната община е наложила глоби за над 2,1 млн. лв. през изминалата година на фирмите, ремонтиращи града. В Стара Загора строителите, саниращи обекти, са отнесли санкции в размер на 267 хил. лв., във Варна погнаха сметосъбирачите, а в Пловдив няма глобени. Това показват данните за наложените глоби от общините, предоставени на "Монитор".

В София масово санкциите са за некачествени или забавени ремонти. Реконструкцията на централната улица "Граф Игнатиев", която започна миналата пролет, беше сред най-коментираните в града. Въпреки че ремонтът още продължава, строителният надзор вече бе глобен със 100 хил. лв. в началото на октомври 2018 г.

Причината е, че надзорът не е констатирал неравности по настилката на улицата. От общината се заканиха, че това е първата и последната глоба над надзора, а при повторен пропуск ще бъде прекъснат договорът.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Пълна мистерия с отравянето на Гебрев", четем във в. "Стандарт"

През 2015 г., когато бизнесменът твърди, че е станал жертва, оръжейният завод е руска собственост

Отровен ли е бил оръжейният търговец Емилиян Гебрев с "Новичок" от руснак? Този въпрос тревожи втори ден държавата, след като председателят на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов заяви, че в четвъртък ще има специално изслушване в Комисията за контрол над службите за сигурност по темата. Темата бе раздухана в края на януари от "Капитал" - изданието на обвинения за продажбата на EVN бизнесмен-издател Иво Прокопиев.

Пълна мистерия обаче обхвана случая след думите на Цветанов, който каза, че изводи ще се правят, след като специализираните служби докладват пред депутатите.

Прочети още от в. "Стандарт"

"БСП да не се уплаши, че може да дойде на власт?", пише в. "Сега"

Депутати от БСП подадоха сигнал в Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) заради злоупотреба с европейски средства по аферата "Ало, Банов съм", но си имат едно наум. Ами ако дойдем на власт, точно тогава ще ни спрат еврофондовете, защото наказателните процедури са бавни.

Уплахата е стара и се потвърди на последната сесия в Страсбург, когато евродепутатите от БСП вкупом гласуваха против резолюция за финансови санкции срещу държавите, които не уважават върховенството на закона. Като знаят, че от 30 години България си е все същата, независимо кой я управлява, те логично прецениха, че връщането на БСП на власт ще се съчетае с европейско безпаричие след предстоящото влизане в сила на готвения "Регламент за защитата на бюджета на ЕС в случаите на широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава в държавите членки". И няма значение, че нарушенията са правени от ГЕРБ или други - отговаря България с действащото си правителство.

Прочети още от в. "Сега"

"Собственикът на Soravia: Кремиковци е уникална индустриална зона в ЕС" четем в "24 часа"

Тя отговаря напълно на всички изисквания, които имаме, като точното място за развитие на широк кръг от проекти, казва Хано Соравия, главен изпълнителен директор и собственик на Soravia Group GmbH

- Г-н Соравия, защо решихте да придобиете голям терен в района на Кремиковци?

- Soravia е международна компания с 30-годишен успешен опит в инвестициите в недвижими имоти в Западна и Източна Европа. Ние сме в България от началото на 2000 година и досега сме реализирали редица успешни проекти тук.

България и по-специално София са много добра инвестиционна дестинация за развитието на индустриални и логистични проекти.

Кремиковци отговаря напълно на всички изисквания, които имаме, като точното място за развитие на широк кръг от проекти.

Прочети още от в. "24 часа"

"МВР спря от движение над 1000 новозакупени коли" пише в. "Монитор"

Причината са незавършени сделки, шофьорите ги грози до година затвор и солена глоба

МВР е спряло от движение над 1000 коли заради незавършени сделки. Това ще рече, че новите собственици са закупили автомобилите, но не са ги прехвърлили на свое име в предвидения двумесечен срок. Цифрата се очаква да расте тепърва, научи "Монитор".

Прекратяването на регистрациите става служебно, след като в края на 2017 година влязоха в сила новите промени в Закона за движение по пътищата. Изпълнението на изискванията в закона започна обаче в края на миналата година, тъй като имаше технологично време от два месеца, в което трябваше да бъде разработена програма за автоматично следене на сроковете и автоматично прекратяване на регистрацията. Софтуерът вече е готов и работи, уточняват от Пътна полиция.

Именно и заради това много собственици на новозакупени автомобили се озоваха в ситуацията да осъзнават, че колата им е спряна от движение, когато трябва да заплатят задължителната си застраховка "Гражданска отговорност" или някой налог към данъчните служби.

Прочети още от в. "Монитор"

"ООН: Българите са под 7 милиона", пише в. "Стандарт"

Населението на България вече е под седем милиона. Това отчете калкулаторът на ООН, съобщава телевизия "България Он ер".

От началото на годината до сега са починали над 10 хиляди души, емигрирали са почти хиляда. Родените са почти 7 000. Така за малко повече от месец страната ни е загубила над пет хиляди души. 

До 2000 година населението на България беше над осем милиона души. С началото на новото хилядолетие то започва да намалява. 

За последните 18 години броят на хората в нашата страна се понижава с един милион, за да станем под седем милиона в края на 2018 година. Населението на България е било най-многобройно през 1988 година, когато почти достига девет милиона души.

Прочети още от в. "Стандарт"