Не очаквайте повишение на заплатата или бонуси. Забравете за цветното принтиране, пътувайте по-малко и не забравяйте да изгасите лампите, ако си тръгвате последни от офиса.

Всичко това е част от директива с общо 90 изисквания на местното правителство в китайската провинция Хъйлундзян. В нея са залегнали такива към работещите в публичната сфера, които имат за цел да спестят разходи и да освободят повече капитал, който да бъде насочен към борбата с коронавируса и подкрепа на местната икономика.

Работещите в администрацията и всички останали, заети в сектора, са били инструктирани да намалят още разходите за закупуване на химикалки, хартия, ножици и лепило. Покупките на нови автомобили пък са строго забранени, разказва Bloomberg.

Действията на местните власти не са изненадващи, като се има предвид, че провинцията има застаряващо население, което влошава прогнозите за растеж. Също така очакванията за 2020 година в хазната там се очаква да има недостиг на поне 20 милиарда юана или 2,9 милиарда долара. Тази сума се равнява на около 16% от приходите през миналата година.

"Местните власти са притиснати от финансова гледна точка", обяснява Бети Уанг, която е старши икономист в Australia and New Zealand Banking Group в Хонконг.

"Вирусът засегна икономическия растеж и приходите на локално ниво, докато в същото време възстановяването на икономиката изисква повече разходи", обяснява тя.