Като част от пакета стимули за икономиката в резултат на негативния ефект от пандемията върху нея, Сърбия е раздала еднократна помощ от 100 евро на 6,1 милиона граждани на страната. В средата на март властите в Белград обявиха, че ще изплатят подобна компенсация в подкрепа на населението по време на коронакризата. 

През последните три седмици са били извършени траншовете, потвърждава сръбският министър на финансите Саниша Мали, цитиран от сайта SeeNews.

"От 15 май досега общо над 4,325 души са подали заявление за получаване на компенсация. С включването и на всички пенсионери и други лица, получаващи социални помощи, броят на хората, възползвали се от еднократните плащания, е повече от 6,145 милиона души", коментира Мали в интервю за държавната новинарската агенция ТАНЮГ.

"С програмата правителството осигури възстановяване на икономиката след коронакризата", добавя той.

Сърбия раздава по €100 на всеки възрастен

Сърбия раздава по €100 на всеки възрастен

Страната ще отдели €5 млрд. за справяне с кризата, като ще плаща минимални заплати за микро и малките предприятия

В средата на март сръбският президент Александър Вучич обяви, че страната ще отдели 5 милиарда евро под формата на заеми и субсидии за бизнеса за справяне с негативния ефект от пандемията. Тогава стана ясно, че и всички граждани в страната над 18-годишна възраст ще получат еднократен транш от 100 евро.

Междувременно тогава стана ясно още, че разходите по програмата на правителството ще бъдат покрити от резервите, както и чрез поемането на нов дълг. През април Белград ревизира бюджета си за 2020 година, като прогнозира фискален дефицит от 381 милиарда динара или 3,24 милиарда евро.

Гърция също предприе подобни мерки в подкрепа на гражданите си. През април страната започна изплащането на траншове от по 800 евро единична помощ за всички граждани, загубили работата си в резултат на пандемията. Общият бюджет на Атина за тази цел беше 400 милиона евро.

Гърция плати по €800 на още над 106 000 души, останали без работа заради коронакризата

Гърция плати по €800 на още над 106 000 души, останали без работа заради коронакризата

Предстои и трети последен транш по програмата на Атина за подкрепа на безработните