Контейнеровозите, които се опитват да избегнат предизвиканите от COVID забавяния в Китай, започнаха да се редят пред пристанището в Шанхай, създавайки задръстване на най-голямата товарна морска гара в света, пише Bloomberg.

Компаниите променят маршрута си, за да избегнат забавянето на близкото пристанище Нинбо, което временно спря част от услугите с товарни камиони след появата на ковид-огнище. Корабите поемат и на юг към Сямън.

Изненадващите промени допринасят за задръстването, пред което се изправят пристанищата в Китай — и то в момент, в който множество градове се борят с повишения брой заразени с коронавируса. Стриктните тестове на работниците и шофьорите преди Лунната Нова година в края на този месец допълнително създава стрес на вече обтегнатите доставни вериги.

Към момента забавянето е около седмица.

В технологичния хъб Шънджън тестовете на жители и шофьори предизвика опашка от кораби на пристанището. Което от своя страна накара терминала да ограничи приемането на стоки — от петък пълни контейнери ще бъдат приемани три преди корабите да пристигнат.

Междувременно в Тянджън местните власти наредиха на работещите да си вземат половин ден почивка, за да се тестват срещу коронавирус.