Американският технологичен гигант Apple продължава войната с големия си съперник Samsung Electronics, като този път го атакува в собствения му дом - Южна Корея.

Компанията от Купертино привлече Брандън Йоон, който ще ръководи бизнеса й в азиатската държава. Новият генерален мениджър на Apple Korea се присъединява към компанията през април.

Той прекарва няколко години в Microsoft, а след това и в Samsung Electronics, където се издига до ръководител и корпоративен вицепрезидент, отговарящ за цифровата стратегия на гиганта. Целта му ще бъде да подобри значително позициите и продажбите на американската компания на южнокорейския пазар.

Заради войната със Samsung, Apple има дългогодишни трудности в Южна Корея. Компанията на Стив Джобс е обект на постоянни проверки от регулаторите, а в дните покрай премиерата на iPhone X миналата година, офисите на Apple в Сеул бяха обискирани от властите.

Корейски вестник наскоро съобщи, че производителят на iPhone може да бъде наказан от корейските власти, защото прехвърля маркетингови разходи за смартфона на телекомите в страната. Срещу компанията се водят и няколко дела заради забавянето на по-старите смартфони.

През 2012 г. Apple уволни ръководителя си в Южна Корея заради бавните продажби на iPhone в региона. Компанията от Купертино държи 18% от пазара на смартфони в страната през миналата година, повече от 3 пъти по-малко от корейския й съперник Samsung - 56%.

По-рано тази година, Apple откри първия си магазин в азиатската държава.