Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че бъдещето на продуктовото развитие на компанията му ще бъде насочено към по-лична, криптирана комуникация, което ще бъде поразителна промяна за социалната мрежа, изградила бизнеса си на базата на открито споделяне, предава Bloomberg.

Повече хора искат да си взаимодействат лично или в по-интимни групи онлайн, вместо в цифровия еквивалент на "градския площад", осигурен от Facebook и Instagram, заяви Зукърбърг в сряда в блог. За да отговори на тази нужда, най-голямата компания за социални мрежи в света ще преправи много от своите функции, пише той, като отбелязва, че по-малките групи и по-частните временни постове са най-бързо развиващите се области на цифровите комуникации.

"Разбирам, че много хора не мислят, че Facebook може или дори би искала да изгради подобна платформа, фокусирана върху неприкосновеността на личния живот и пространство- защото, честно казано, не разполагаме със силна репутация за изграждане на услуги за защита на личните данни и традиционно сме се фокусирали повече върху инструменти за по-широко споделяне, "пише Зукърбърг. "Но многократно сме показвали, че можем да се развиваме, за да изградим услугите, които хората наистина искат, включително в лични съобщения и истории."

Зукърбърг представя стратегията като отговор на потребителски избор, използвайки фразата "хората искат" шест пъти в неговия блог пост, като се позовава на бързия ръст на личната комуникация в услугите на компанията му. Таз промяна може да бъде от полза за Facebook, като помогне за решаването на два от най-важните проблема пред компанията, а именно-притесненията на потребителите и правителствата за запазването на контрола над личната информация, споделяна в социалната мрежа и борбата на Facebook да спре разпространението на съдържание, което е невярно, съдържа призиви за насилие или е притеснително по други причини.

Рискове и възможности

Зукърбърг заявява още, че смяната на фокуса на Facebook към криптираните съобщения може да създаде едни по-безопасни условия за правителствените дисиденти и хората с противоречиви възгледи. Промяната може също да създаде повече онлайн пространства, които Facebook не би могъл да наблюдава или контролира, в момент, когато криптирани и анонимни публикации в приложението за съобщения WhatsApp на Facebook вече спомагат за увеличаване на насилието и конфликтите в места като Индия.

Зукърбърг не обяснява как този ход ще засегне рекламния бизнес на Facebook. Промените ще направят възможно изпращането на съобщения между различните платформи, собственост на Facebook, включително WhatsApp и Instagram, което ще улесни Facebook да обедини данните за самоличността на потребителите.

"Разбира се, това ще бъде само възможност и ще можете да поддържате акаунтите си отделени, ако искате", пише той.

Изявлението се появява на фона на засилената критика за практиките за събиране на данни във Facebook, които се проучват от няколко правителства по света.