Американски производител на дрехи Levi Strauss & Co., известен по целия свят с марката си дънки Levi's , възнамерява да намали зависимостта си от продажбите на този артикул през следващите десет години.

Главният изпълнителен директор на Levi Strauss Чип Берг, коментирайки тримесечните печалби на компанията, отбеляза нарастващите продажби на дрехи, които на са дънки. Например, през 2020 г. ризите представляват 21% от общите продажби на компанията, в сравнение с 11% през 2015 година. Аксесоарите, обувките и памучните панталони представляват 16% от всички продажби през миналата година.

"През следващото десетилетие, докато разширяваме продажбите си на облекла за горната част на тялото, очакваме половината от приходите ни да не идва от деним джинсите", каза Берг на телеконференция за анализатори.

Този ход е част от усилията за диверсификация на портфолиото на компанията, което според Берг трябва да стимулира растежа и да подобри рентабилността. В същото време диверсификацията ще засегне не само облеклата, продавани от Levi's, но и географските пазари - делът на международните продажби възлиза на 56% от общите продажби през 2020 година.

Коригираната печалба на акция за четвъртото тримесечие е спаднала до 20 цента от 26 цента за същия период година по-рано, се казва в прессъобщението на Levi's. Приходите са намалели с 12% на годишна база, до 1,39 млрд. долара от 1,57 млрд. долара за същия период на 2019 година.

Анализаторите на UBS са оптимисти за бъдещите перспективи на компанията, въпреки предизвикателствата, пред които е изправена на фона на пандемията COVID-19. Те поддържат препоръка за покупка на книжана Levi's с целева цена от $27 на акции, пише MarketWatch.

Акциите на Levi's поевтиняха при фондовата търговия в Ню Йорк в понеделник, но капитализацията на компанията е нараснала с 23,9% през последните три месеца, припомня finmarket.ru.

Основана от Леви Щраус в Калифорния през 1853 г. Levi Strauss & Co., за пръв път излиза на свободния публичен пазар през 1971 г., но е изкупена от семейство Хаас - потомци на основателя на компанията през 1985 г. и отново става частна компания.