Председателят на управителния съвет на Coca-Cola Мухтар Кент ще се пенсионира през април, а мястото му ще заеме изпълнителният директор Джеймс Куинси, съобщават от компанията, цитирани от турски медии.

Куинси, който наследи Кент и като изпълнителен директор, ще стане 14-ият председател на най-големия световен производител на безалкохолни напитки. Той ще заеме новия пост след годишната среща на компанията през април, като ще го съчетава с досегашната си позиция.

Кент се оттегли от поста изпълнителен директор през 2017 г., след като изпълняваше тази роля в продължение на девет години.

Ръководителят, който започва работа в компанията през 1978 г., бързо се издига в корпоративната йерархия, заемайки разнообразни маркетингови и оперативни лидерски позиции. През 1985 г. става генерален мениджър на Coca-Cola за Турция и Централна Азия.

Мухтар Кент и наследника му Джеймс Куинси

Източник: Coca-Cola Company

Мухтар Кент и наследника му Джеймс Куинси

Той напуска Coca-Cola и работи Efes Beverage Group в продължение на 6 години, но впоследствие се завръща, за да стане президент на американския гигант и главен оперативен директор за няколко региона.

През 2006 г. е назначен за президент и главен оперативен директор на Coca-Cola International, а през 2008 г. става главен изпълнителен директор.

Роден през 1952 г. в Ню Йорк, Кент е син на бившия турски генерален консул в Ню Йорк Некдет Кент.

Кент е завършил университета в Хъл, Великобритания със специалност "Икономика", а също така има и диплома по административни науки от Cass Business School в Университета в Лондон.