Public Service Enterprise Group (PSEG) е една от най-старите енергийна компании в САЩ и първата такава в Ню Джърси. Тя разчита на твърди горива, за да произвежда електричество, вече 116 години. Сега обаче е напът да промени това, като започне да използва възобновяеми източници на енергия.

Дружеството, чиято пазарна стойност възлиза на 30 милиарда долара, планира да намали eмисиите на въглероден диоксид с 80% до 2046 година спрямо отделяните нива през 2005 година. Компанията, която обслужва милиони домакинства на острова Лонг Айлънд, си поставя доста амбициозна цел, като тя дори планира да сведе до нула вредните емисии до 2050 година, пише CNN.

За да постигне това, PSEG затваря централите си, работещи с въглища, инвестира в развиването на технологии, използващи вятъра за производство на ток и се старае да поддържа възобновяемите си източници, на които разчита сега. От ръководството на PSEG са категорични, че няма да придобиват или изграждат нови централи, използващи твърди горива, дори и такива, работещи с евтин природен газ.

PSEG се присъединява към списъка с компании, които искат да произвеждат чиста електроенергия. Този ход се дължи и на сериозното понижаване на цените на възобновяемата енергия и целта на много домакинства, правителства, както и на бизнес сектора да се присъединят към борбата срещу климатичните промени.

"Смятаме, че климатичните промени са реални", заявява главният изпълнителен директор на компанията Ралф Изо.

В своето писмо до инвеститорите Изо посочва, че климатичните промени са най-голямото предизвикателство пред настоящото поколение.

В изпълнение на своята цел през миналия месец PSEG е обявила сделка за продажба на своя дял в електроцентрали на въглища в Северна Пенсилвания. А по план компанията трябва да затвори своето разделение, работещо изцяло на въглища в Кънектикът, в рамките на 18 месеца.

Забелязва се значителна промяна в политиката на целия енергиен сектор. През април за първи път енергията, генерирана от въглища е била надмината от възобновяемата.

През миналата година Xcel Energy - първата компания, започнала да използва въглища, стана първата голяма енергийна компания, която насърчава преминаването към възобновяеми източници.

Тези промени идват на фона на обещанието от администрацията на Тръмп да подкрепи тази част от сектора, която работи с въглища, пренебрегвайки екологичните рестрикции.

Много щати вече са си поставили за цел да започнат да използват все повече възобновяема енергия, като постепенно намаляват вредните емисии, отделяни от доставчиците на електричество.

Ню Джърси, който по план трябва да използва само чиста енергия до 2050 година, одобри датската енергийна компания Orsted за изграждането на електроцентрала на крайбрежието на Атлантик Сити, която може да генерира 1100 мегаватчаса електричество. Проектът, наречен Ocean Wind, е първата голяма офшорна инвестиция във вятърна електроцентрала. Има голяма вероятност PSEG също да бъде един от инвеститорите, като се очаква съоръжението да бъде завършено през 2024 година.