Обвиниха в пране на пари Nordea Bank, най-голямата банка в Северна Европа. Сигнали до съответните органи в Швеция и Норвегия е подал управляващият инвестиционния фонд Hermitage Capital Management Уилям Браудер.

Управлението за борба с икономическата престъпност на Швеция проучва материали, отнасящи се до подозрения за извършване на финансови престъпления, съобщи в сряда пресс службата на шведската прокуратура.

Както съобщиха шведски медии и световни агенции, международният финансист и инвеститор, основател на фонда Hermitage, Capital Уилям Браудер, е предал на шведските власти документ. В него се посочва възможното използване на няколкостотин сметки на банк Nordea за парне на пари.

Според този документ, пари на обща сума 1,5 милиарда крони (150 милиона евро)са постъпвали в 365 сметки на банката. Повечето подозрителни операции са извършване чрез сметки на Nordea в Дания, но също и в Швеция и Норвегия. Пращанията са извършвани главно чрез банки в Естония и Литва. Естонската банка е дъщерен клон на датската Danske bank и вече се разследва за парен на пари от датските власти.

Скандалът с Danske Bank се разраства

Корупционният скандал, разтърсил една от най-малко корумпираните държави в света

Според обвиненията става въпрос за "изпирането" на над 9 милиарда долара

По данни на шведския телевизионен канал SVT, в документа се споменават три шведски предприятия. Едното от тях се занимава с бижутерни изделия, но е получавало пари за дрехи. Другото е търгувало с басейни, но е получавало плащания за електронни продукти. Третата фирма е производител на кожени шапки, а приело суми за компютърна техника.

И трите споменати шведски компании са получавали пари в Швеция по сметки в Nordea чрез естонския филиал на Danske bank.

От Nordea Bank коментираха пред медиите, че знаят за документа и осъществяват тясно сътрудничество със съответните органи и властите във всички страни, където работи банката.

Големите банки, участвали в "изпирането" на руски пари от Danske Bank

Големите банки, участвали в "изпирането" на руски пари от Danske Bank

Кои имена са замесени в корупционната схемата на естонското дружество на датската финансова институция?

Припомняме, през 2015-а Nordea Bank бе глобена с $5,6 милиона за нарушаване на правилата за борба с прането на пари и финансиране на терористична дейност.