Председателят на Борда на директорите на най-голямата австралийска авиокомпания  Qantas Airways Ричард Гойдър, ще подаде оставка на фона на репутационните загуби на авиокомпанията, съобщава MarketWatch.

Освен Гойдър, Борда на директорите ще напуснат Жаклин Хей и Максин Бренер, които са в управлението на авиокомпанята от около 10 години. Гойдър ще напусне ръководния пост в края на годината, а Хей и Бренер - в края на финансовата година, т.е. през февруари.

Преди това Qantas обяви прекратяването на участието в работата на Борда на директорите на Майкъл Л'Естранж, който ще подаде официално оставка на събранието на акционерите през ноември.

Промените в ръководния персонал на Qantas се дължат на репутационните загуби, които компанията претърпя напоследък, се казва в изявление на авиокомпанията.

През август Австралийската комисия по въпросите на конкуренцията и защита на потребителите заведе иск срещу авиокомпанията във Федералния съд за повече от 250 милиона австралийски долара (160,4 милиона долара), заради продажбата от авиопревозвача на няколко хиляди билета за вече отменени полети.

През септември, при друго съдебно дело, Върховният съд на Австралия постанови за незаконно уволнението на 1700 служители на Qantas през 2020 година.

Средната продлжителност на мандата на новите членове на Борда на Qantas ще бъде три години. Процесът по назначаването им ще започне през следващите месеци.

От началото на 2023 г. досега пазарната капитализация на Qantas се е понижила с 16,3%, а борсовият индексът S&P/ASX 200 се е повишил с 0,7% за същия период.

Австралийската авиокомпания Qantas Airways прогнозира трудности заради недостиг на резервни части

Най-големият авиопревозвач на Австралия прогнозира трудности заради недостиг на резервни части

Кога ще се нормализират веригите за доставки