Проблемите с веригата за доставки в авиационната индустрия ще продължат и в близко бъдеще, което представлява предизвикателство за авиокомпаниите на фона на нарастващото търсене на полети, след премахването на ограниченията заради COVID. Това коментира главният изпълнителен директор на най-големия авиопревозвач в Австралия - Qantas Airways Ltd., Алън Джойс, съобщи Интерфакс.

По думите му, за да има нормализиране на веригите за доставки в авиоиндустрията, ще са необходими още около 18 месеца.

"Това е истински проблем за цялата авиационна индустрия", казва той на събитие на Американската търговска камара в Австралия. "Това означава, че имаме значителни затруднения с осигуряване на резервни части."

Прекъсванията във веригата на доставки вследствие на пандемията от коронавирус, затрудняват подмяната на компоненти на самолети, което в някои случаи води до закъснения на или отмяна на полети, дори излизане от експлоатация на самолети.

Така например на Jetstar, нискобюджетна дъщерна компания на Qantas, за определено време трябваше да спре полетите едновременно с шест от 11 широкофюзелажни самолета, което доведе до проблеми с изпълнението на графика на полетите. Сред проблемите Джойс посочми удълженото време за смяна на компоненти и проблемите с намирането на определени резервни части.

Qantas каза по-рано през октомври, че е заделила 200 милиона австралийски долара (127,6 милиона щатски долара) за подпомагане на възстановяването на работните процеси и справяне с проблеми при веригите за доставки.

От началото на 2022 г. пазарната капитализацията на Qantas Airways се е увеличила с 16%.

Qantas се отказа от поръчка за A380

Провалена сделка постави под въпрос бъдещето на най-големия пътнически самолет

Airbus има едва 79 поръчки за емблематичния модел