Най-голямата енергийна компания в САЩ The Pacific Gas and Electric Company (PG&E) е на път да остави 2,4 милиона души без електричество, информира Bloomberg.

Това беше един немислим ход - умишлено изключване на захранването на милиони и потъването в пълен мрак. Но ето, че е на път да се случи, пишат авторите на агенцията.

Компанията планира днес да спре тока на 800 000 домакинства в Калифорния. Достъп до електричество няма да имат и предприятия в района. Близо 2,4 милиона души ще останат на тъмно. Причината - за да се предотвратят пожари, които могат да възникнат вследствие на очакваните силни ветрове в щата.

Прекъсванията ще засегнат 34 окръга, включително голяма част от района на залива на Сан Франциско. Компанията е предупредила жителите да се подготвят за ситуацията.

Дружеството изглежда няма алтернатива - то беше доведено до банкрут заради опустошителните пожари от последните 2 години, които бяха причинени от оборудването на компанията. Изключването на електроподаването е единственият начин да се предотвратят още смъртоносни и скъпи пожари.

Ходът е безпрецедентен. Досега никога комуналните услуги в Калифорния не са били спирани умишлено и толкова много хора не са оставали без ток с цел безопасност.

"Това е безпрецедентно по отношение на това, пред което сме изправени всички като общност. Правим всичко възможно, за да намалим до минимум опасността за живота на нашите клиент", заяви вицепрезидентът на PG&E Суме Сингх.

С оглед на затоплянето на климата и сушата в Калифорния, масивните прекъсвания може да станат ежегоден проблем. Предупреждението за спирането на електроподаването идва две години, след като огромни пожари преминаха през окръзите Напа и Сомона и 11 месеца от огъня, опожарил град Парадайс, който взе 86 жертви и който беше предизвикан от оборудване на компанията.

Според директора на Програмата за климат и енергийна политика към Университета в Станфорд Майкъл Вара Калифорния е изправена пред сериозен проблем - изградените системи и инфраструктура са пригодени за набор от обстоятелства, които вече не съществуват. Сега има нови обстоятелства, породени от климатичните промени, и щатът трябва да се адаптира към това.

Спирането на електричеството на залива ще засегне големи градове, включително Оукланд, Сан Хосе и Беркли. Жителите там са предупредени да се подготвят за 6 дни без ток. Особено внимание трябва да имат хората в кварталите по хълмовете. Два основни тунела също така ще бъдат затворени за ползване заради липсата на мощност.