Объркващ, примамливо отдалечен и все по-популярен, мразовитият остров на Гренландия бързо се превръща в туристическа сензация последните 2 години, пише CNBC.

Хората, които през живота си не са се интересували повече от Гренландия, имат впечатлението, че островът е една голяма ледена пустош, където няма нищо интересно. И това също така често се вменява с приказки като сравнението на имената на Гренландия и Исландия (Greenland - зелена земя, Iceland - ледена земя).

Истината зад името

Вярно е, че Гренландия е земя на айсберги и ледници. Всъщност там се намира и вторият най-голям ледник в света. Но защо тогава страната има толкова крещящо име?

Името е свързано с норвежкия изследовател Ерик Торвалдсон, по-известен като Ерик Червеният, който бива изгонен от Исландия заради убийство около 1000-та година. Той отива в Гренландия, а след време прави и експедиция за заселването на острова. Той умишлено нарича новия си дом "зелената земя", за да привлече повече посетители.

Малцина обаче знаят, че Гренландия днес всъщност е значително по-зелена, отколкото преди около 1000 години, когато викингите дават име на острова.

Заради глобалното затопляне ледовете на Гренландия започват бързо да се топят. Въпреки това в интернет се разпространяват снимки на "отдалечена арктическа страна на чудесата, излизаща от леда", което кара все повече пътешественици да видят Гренландия в нова светлина.

Заявеното желание на Доналд Тръмп САЩ да закупи Гренландия през август 2019 година също не навреди. Гренландия - която, разбира се, не се продава - направи фурор при търсенията в Googlе.

Защо Гренландия е толкова ценна за Доналд Тръмп?

Защо Гренландия е толкова ценна за Доналд Тръмп?

САЩ вече са купували острови от Дания. Колко би струвал най-големият такъв в света?

Туризъм

В Гренландия живеят едва 56 000 жители, а през 2019 година броят на туристите надхвърли броя на жителите.

Туристическата компания 50 Degrees North, организираща предимно скандинавски пътувания, регистрира 400% ръст на резервациите за пътувания миналата година.

"Гренландия е чудесна алтернатива на Исландия с много по-малко туристи и следователно много по-автентични преживявания", каза директорът и съосновател на компанията Тиесте Стелма.

И все пак това не е бюджетна почивка.

"Посещението на Гренландия е доста скъпо и полетите могат да бъдат скъпи", казва Стелма.

Снимка 439884

Източник: iStock

За популярния експедитор Дейвид Макгонигал, който е посещавал Гренландия над 20 пъти през последните две десетилетия, датският протекторат винаги е бил изненадващо мирен.

"Има магазини и супермаркети, но цените са скъпи, хората са приятелски настроени и естествени. Най-интригуващи са пейзажите и дивата природа", каза Макгонигал.

"Веднъж попитах един местен защо боядисват къщите си в ярки цветове. Отговорът беше: Само така ще можем да намерим собствените си домове в събота вечер", разказва още изследователят с усмивка.

Снимка 438873

Източник: iStock

Пътеводител

Не е изненадващо, че по-голяма част от посещения в Гренландия се прекарват сред природата. И туристите остават безмълвни - те са отвъд околния свят, на ледената покривка на острова. Там може да се видят 15 вида китове и огромни айсберги.

Обикалянето обаче не е лесно, имайки предвид малкото пътища между градовете. Само един от 20 жители притежава кола, като мнозина използват ферибота (известен сред туристите с името Сарфак Итук), за да се придвижат. Полетите са другата възможност. Самолетите летят на малка височина и пред приключенците се разкриват невероятни гледки на издигащи се заледени върхове и ледници.

От 70-те населени места на Гренландия само 13 имат писти за самолети. Това прави хеликоптерите друга популярна възможност за транспорт, което въобще не е евтино. По думите на Макгонигал обаче това усещане си струва до последната стотинка.

Докато повечето посетители се придържат към западния бряг, по-дивият източен бряг е дом на Скорсби - най-големият фиорд в света. Много по-вероятно е също така на изтокът да се види полярна мечка, което определено е вълнуващо преживяване.

Кога да дойда, Гренландия?

Туристическият сезон в Гренландия е кратък - през летните месеци в Северното полукълбо. Тогава среднощното слънце предлага безкрайна дневна светлина.

Летните температури могат да достигнат до 10 градуса, докато Северното сияние може да се наблюдава още през септември.

И все пак Макгонигал споделя, че хората, запътили се към Гренландия, трябва да имат предвид атмосферните условия дори в разгара на лятото.

Снимка 442684

Източник: iStock

Къде в Гренландия?

Страната се подготвя да се справи с наплив от туристи, които искат да видят изброеното досега. Местата за настаняване обаче все още не са напълно изчерпани, което означава, че ако решите сега, до ден можете да организирате една чудесна и различна почивка през лятото.

Възможностите чрез Airbnb са малко, а много хотели се резервират шест месеца предварително.

Пред най-големите авантюристи има възможност и за настаняване в хотел тип иглу - луксозна опция, предлагаща и изглед към айсберги край бреговете на Илиманак.

Последната възможност е дори по-предизвикателна - къмпинг върху леда, което обикновено е запазена марка на изследователите.

Снимка 451603

Източник: iStock