Наближава края на първото полугодие и е време за инвестиционна равносметка. Сега ще погледнем, ако бяхте инвестирали 10 000 лева в различните основни класове активи, с колко щяхте да разполагате към днешна дата.

Несигурността за финансовите пазари през първото полугодие бе по-голяма от всякога. Търговското напрежение между САЩ и Китай, продължаващата несигурност по отношение на Brexit, бюджетното влияние на Италия и обръщащата се крива на доходността на облигациите, са все фактори, които тежат над цените на активите.

В биткойн

Ще сменя малко тактиката и ще започна с най-добрата инвестиционна алтернатива за първото полугодие.

След изключително трудно 2018-та година, когато биткойнът се понижи от върха си при нива от близо 20 000 долара в края на 2017-та година, до ниво от около 3 200 долара през декември на миналата, биткойнът преживя истински ренесанс. Той не се случи през първите месеци на годината, а по-скоро стана реалност от април нататък. Криптовалутата поскъпна над 2.5 пъти между най-ниската и най-високата си стойност.

В крайна сметка, инвестирани 10 000 лева в биткойн в началото на годината, при нива от 3 780 долара за монета, биха се превърнали в сумата от 20 947 лева към днешна дата, или близо 110% за разглеждания период.

В широкия щатски индекс S&P 500

След изключително лошия завършек за щатските индекси в края на миналата година, които докоснаха почти територията на "мечи пазар" (понижение с 20% от наскорошен връх), последва също толкова изключително силен старт на годината. Нещо повече, индексът на сините чипове достигна нови рекордни стойности в началото на май. И макар да върна малко от тях, той все още е само на около 2% от върховете си.

Инвестирани 10 000 лева в широкия щатски индекс, представляващ над половината от световната пазарна капитализация, биха се превърнали в 11 687 лева, след доходност от 16.8% за разглеждания период. Това определено е едно доста добро постижение, равняващо се на средната годишна възвращаемост на индекса за последните пет години.

В индекса на сините чипове SOFIX

На фона на отличното представяне на водещите борсови индекси по света, индексът на сините чипове SOFIX се понижи, попадайки непрестанно в класацията на най-зле представящите се индекси от началото на годината.

Насочени 10 000 лева към SOFIX в началото на януари на тази година, биха били с 2.4% по-малко - или 9 760 лева.

В злато

Годината бе относително добра за златото. А причините - голямото геополитическо напрежение между САЩ и Китай и търсенето на "сигурност" от страна на инвеститорите. В крайна сметка насочени 10 000 лева към благородния метал в началото на годината, биха се превърнали в сумата от 10 351 лева. И макар резултатът да не е забележителен, подобна доходност би предпазила инвеститорите поне от инфлацията у нас за тази година.

В долари

Има шанс да не вярвате в еврото и да държите спестяванията си в щатски долари. Това определено е било не лошо решение. Еврото стартира търговията си при нива от 1.1450 в началото на годината, за да достигне ниво от 1.1300 в момента. И макар този 1% да не изглежда, като кой знае какво, моментно еврото достигна нива от 1.1100 долара. В допълнение, за лихва по депозити от 1%, ще трябва да чакате повече от година, при текущите лихвени нива от около 0.8% за най-добрите депозити.

Инвестирани 10 000 лева в долари в началото на годината, биха били 10 100 лева към днешна дата.

Ако ги бяхте поверили на Бъфет

Не е невъзможно да сте решили да поверите парите си на Бъфет и управлявания от него фонд - Веrkѕhіrе Наthаwау Іnс. Най-вероятно в акции "ĸлac B", защото другите са доста скъпи. Те са поскъпнали с около 2% от началото на годината, или Вашите 10 000 лева, биха се превърнали в 10 200 лева.

В инструменти с фиксиран доходността

Един глобален фонд инвестиращ в инструменти с фиксиране доход е іЅhаrеѕ Ваrсlауѕ Аggrеgаtе Воnd Fund. Определено той е донесъл отличен резултат за инвеститорите - в размер на 5.18%, което е доста нетипично за подобна инвестиционна схема. Или нашите 10 000 лева биха се превърнали в 10 518 лева.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на финансовите пазари