Лятото е сезонът на дългите пътувания, а много голяма част от хората, особено тези със семейства, предпочитат за целта да използват личния си автомобил.

И ако почти нищо не може да се сравни с удобството да обикаляш с личния си автомобил, то цената на горивото може да е един от факторите, който може да промени избора за предпочитан транспорт. Особено в зависимост от държавата, в която ще се пътува.

Данни на Европейската комисия (ЕК) показват къде в Европа излиза най-изгодно да заредиш колата си с 50 литра бензин А95 и къде цената на това количество гориво е най-висока към края на юни месец.

Според изчисленията на Комисията най-евтино може да заредиш в България, като 50 литра А95 у нас струват около 56,83 евро или съвсем малко над 110 лева.

Информация на платформата за следене на цените на горивата у нас към 28 юни литърът струва средно около 2,26 лева, като най-евтино А95 може да се намери на 2,02 лева, а най-скъпо - на 2,38 лева.

В топ 3 на най-изгодните дестинации за зареждане на гориво се оказват още Полша и Унгария, където 50 литра струват съответно 57,88 евро и 60,56 евро. След тях се нареждат съответно Румъния, Литва, Люксембург и Чехия.

От друга страна в топ 3 на европейските държави, където бензинът е най-скъп, е една съседка на България. Става въпрос за Гърция, където същото количество бензин струва средно 81,75 евро.

На първо място на Стария континент е Холандия с ниво от 82,50 евро, следвана от Италия с такава от 81,84 евро.

Infographic: Roadtrip? The Cost of a Tank of Fuel Around Europe | Statista You will find more infographics at Statista