Според изискванията на нормативната уредба парното в страната трябва да бъде осигурено в периода от 1 октомври до 30 април. Това обаче не означава, че то се пуска и спира автоматично на тези дати.

За масово пускане трябва да бъдат изпълнени законовите изисквания - три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от 12°C и прогноза от НИМХ - БАН за трайно застудяване. А за масово спиране трябва да бъдат изпълнени законовите изисквания - три последователни дни със средноденонощна температура по-висока от 12°C и прогноза от НИМХ - БАН за трайно затопляне.

Във връзка с подготовката на предстоящия отоплителен сезон 2022 г./2023 г. "Топлофикация Русе" АД съобщи, че е необходимо хората така да планират извършването на ремонти по инсталациите в домовете си, че те да приключат преди началото на отоплителния сезон, за да се избегне източването на инсталациите след пускане на отоплението, което води до редица проблеми във функционирането им.

Държавата затяга контрола над продажбите на пелети, дърва за огрев и въглища

Държавата затяга контрола над продажбите на пелети, дърва за огрев и въглища

Проверките ще продължат до средата на ноември

За по-ефективна работа на системата и избягване на нежелани последствия от образуването на газови възглавници, като недостатъчно затопляне на радиатори и други, специалистите от дружеството съветват непосредствено преди пускане на отоплението да отворим вентилите на радиаторите си до край и ги оставим в това положение 24 часа. Това се прави, за да може вътрешната отоплителна инсталация да се запълни максимално добре и да се обезвъздуши.

Всяко отоплително тяло се обезвъздушава само за себе си. Така, че е важно да бъде монтиран индивидуален обезвъздушител на радиаторите. Това ще ги предпази от образуване на газова възглавница, а от там и от невъзможност за равномерно отичане на радиатора от водата, което от своя страна води до намаляване на топлинната му мощност и невъзможност за качествено отопление на помещението. Индивидуалните обезвъздушители могат да бъдат автоматични или ръчни.

Българите се запасяват с елетроуреди за отопление, поскъпнаха ли климатиците и колко месеци може да се забави доставката

Българите се запасяват с елетроуреди за отопление, поскъпнаха ли климатиците и колко месеци може да се забави доставката

Зимата наближава, а очакванията са тя да ни излезе скъпо

Експертите от русенската топлофикация съветват преди началото на отоплителния сезон да проверите уредите си за дялово разпределение (топломери и топлинни разпределители) и при наличие на изгаснал уред своевременно да уведомите топлинния си счетоводител за подмяната му.

По отношение на инсталациите за битово гореща вода въпросът с обезвъздушаването също е актуален. При повечето от изградените инсталации не е предвидено обезвъздушаване. На практика то се осъществява през най-високата точка в инсталацията, която често е смесителните батерии в жилището на последния етаж. Ако поради някаква причина в това жилища не се потребява вода, съответно няма обезвъздушаване и образуваната въздушна възглавница спира циркулацията на водата и от там се стига до появата на познатия и нежелан ефект "трябва да източвам много вода, за да дойде топла". Препоръката на експертите е за монтиране на обезвъздушител (ръчен или автоматичен) в наи-високата точка на инсталацията за битово гореща вода.

Проблем с битово горещата вода може да има и в инсталациите, където има монтирани бойлери. Експертите препоръчват надежно да изолирате бойлерите си от инсталацията за топла вода посредством качествена спирателна арматура, което би предотвратило проблеми с качеството на водата.

Да намалим сметките за ток: ето кои уреди в дома харчат най-много енергия

Да намалим сметките за ток: ето кои уреди в дома харчат най-много енергия

Има някои уреди, които е по-добре да изключите от мрежата, когато не ги ползвате