Deutsche Telekom ("Дойче телеком") заяви, че нито един доставчик на телекомуникационно оборудване не трябва да бъде забранен от Германия по политически причини, пише Reuters. Съобщението идва като възражение срещу призивите на някои депутати да забранят китайската Huawei Technologies по съображения за национална сигурност.

Коментарите на изпълнителния директор на Тим Хьотгъс идват, след като законотворците поставиха крайните щрихи на законодателството, което цели да се създаде здрава рамка за оценка на риска от доставчиците. 

Huawei е основният доставчик на оборудване за 5G мрежата на Deutsche Telekom в Германия, но Хьотгъс подчерта, че неговата компания "никога" няма да стане зависима от един доставчик.

Германия допуска Huawei до 5G мрежата си

Най-голямата европейска икономика допуска Huawei до 5G мрежата си

Въпреки притесненията на САЩ и част от правителствата на Стария континент

Той също така призова за използването на отворена облачна технология за мрежи - известна като OpenRAN. Според него технологията трябва да бъде закрепена в германското законодателство, тъй като това би било важно за развитието на мрежата на Deutsche Telekom в бъдеще.

Deutsche Telekom е най-големият телекомуникационен доставчик в Германия и Европа по приходи. За 2019 година телекомът регистрира приход от 80,5 милиарда евро, увеличение с 6,4 процентни пункта на годишна база.

Великобритания забрани участието на Huawei в 5G мрежите
Обновена

Великобритания забрани участието на Huawei в 5G мрежите

Ходът може да струва £2 млрд. и ще забави развитието на мрежите от следващо поколение