Властите в Дубай одобриха бизнес план за $35 милиарда за изграждане на нов пътнически терминал на международното летище "Ал Мактум" в емирството. Инвестицията ще направи аеропортът пет пъти по-голям от Dubai International Airport. Нещо повече, летището ще стане и най-голямото в света, съобщава CNBC.

Поредното чудо в Дубай

Поредното технологично чудо в Дубай ще стане реалност, благодарение на шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум. Неговият план е в следващите 5 до 10 години летището да бъде завършено и да обслужва до 260 милиона пътници годишно.

Нов паркинг с 1000 места ще има летище София през есента

Нов паркинг с 1000 места ще има летище София през есента

Проектът е на стойност над 7 милиона лева

Днес основните две летища в емирството са Dubai International Airport (DXB) и Al Maktoum International Airport (DWC). Основният поток от пътници поема DXB.

Снимка 268302

Източник: iStock

Комплексът ще е разположен на 65 кв. км, като застроената част на всички сгради ще възлиза на 19,4 млн. кв. м. Пистите ще са 5, успоредни една на друга, а на терминалите ще има 400 гейта. Ще може да се обслужват и 15 милиона тона товари.

Фази и характеристики

Още след първата фаза на проекта, летището трябва да може да поеме 130 милиона ътници. Ще има спирка на метрото, което да отвежда потока към града, а паркингът ще е с капацитет от 6000 паркоместа.

Следващият етап от грандиозният строеж ще добави още 20 милиона пътници годишно, а застроените площи ще достигнат 5,4 млн. кв. м.

Всяка от четирите огромни пътнически зали ще е по 2,3 млн. кв. м, като дължината на всяка една от тях ще е 2,7 км. Това значи, че всяка една зала ще е три пъти по-дълга от трите настоящи на Dubai International. По 100 гейта ще има във всяка една от тях, а общо ще са 400.

Багажът ще се придвижва по подземна мрежа, която ще може да обработва до 30 000 куфара на час. Всеки куфар ще достига до самолета за рекордно кратко време, като автоматизирана система ще го товари на борда. Така ще се избегне всякаква човешката намеса.

Летище "Истанбул" планира да е първото, захранвано изцяло от слънчева енергия

Най-натовареното летище в Европа планира да е първото, захранвано изцяло от слънчева енергия

Планира се фотоволтаичната електроцентрала да произвежда 340 милиона киловатчаса енергия годишно