Главният преговарящ от страна на Европейския съюз - Мишел Барние заяви в понеделник, че е реалистично да се предположи, че ще се стигне до Брекзит сделка с Великобритания в рамките на следващите 6 до 8 седмици.

Той отбеляза, говорейки на конференция в Блед, Словения, че "... ние (ЕС) сме готови да направим много важно и интересно предложение", но без да конкретизира какво точно се има предвид, информира БНР.

Брюксел и Лондон очакват забавяне по сделката за Brexit

Брюксел и Лондон очакват забавяне по сделката за Brexit

Споразумението няма да бъде готово до октомври

"Длъжни сме да контролираме стоките на външната граница на съюза. Опитваме се да опростим границата, но това все пак ще бъде граница", посочи Барние, визирайки все нерешения въпрос за границата между Република Ирландия, която е част от ЕС и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

"Готови сме да приветстваме Великобритания в съюз за свободна търговия, подобен на споразумението на ЕС с Норвегия", отбеляза европейският преговарящ.

Изявлението на Барние, че е реалистично да се постигне споразумение между ЕС и Великобритания относно Брекзит в рамките на 6 до 8 седмици доведе до рязко поскъпване на британската лира. За поскъпването на паунда допринасят и оповестените по-рано днес силни данни за растежа на британската икономика през юли.

ЕС "попари" Лондон за преходния период при Brexit

ЕС "попари" Лондон за преходния период при Brexit

Различията между страните в преговорите на този етап са непреодолими

Британската лира нараства с близо 1% към 6-седмичен връх от 1,3051 щатски долара, като в същото време еврото се понижава с 0,4% към 5-седмично дъно около 0,8895 паунда.