Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли предложеното от САЩ ембарго върху вноса на руски петрол и газ, предпочитайки да се съсредоточи върху "устойчив" натиск върху Москва, който няма да наложи твърде тежко бреме за германците, съобщава Ройтерс.

"Всички наши стъпки са предназначени да ударят силно Русия и да бъдат устойчиви в дългосрочен план", каза Шолц. "В момента доставката на енергия за Европа за производство на топлина, мобилност, електроснабдяване и промишленост не може да бъде осигурена по друг начин. Следователно това е от съществено значение за предоставянето на обществени услуги и ежедневния живот на нашите граждани", посочи германският канцлер.

САЩ и ЕС обмислят забрана на вноса на руски енергоносители

САЩ и ЕС обмислят забрана на вноса на руски енергоносители

Досега секторът беше пощаден от санкциите

На руската енергетика досега не са наложени санкции, но САЩ проучват със своите европейски съюзници възможността за забрана на вноса на руския петрол.

Германия, която е с най-голямата икономика в Европа, зависи от Русия за внос на повече от 55% от природния газ, около 50% от руски въглищата и 35% от руския петрол.

"Германското правителство работи усилено от месеци със своите партньори в ЕС и извън него, за да разработи алтернативи на руските енергоносители. Това обаче не може да стане за една нощ", каза още Шолц. "Ето защо е съзнателно решение от наша страна да продължим дейността на търговските предприятия в областта на енергийните доставки от Русия", обобщи Олаф Шолц.

Русия заплаши, че може да спре газа по „Северен поток 1“

Русия заплаши, че може да спре газа по „Северен поток 1“

Цената на петрола може да стигне $300 за барел