Англия забранява социалните събирания с повече от шест души в опит да ограничи нарастващите случаи на новия коронавирус, пишат BBC и Business Insider.

Забраната влиза в сила от 14 септември и ще се прилага както за събирания на закрито, така и на открито. Въпреки рестрикциите ще има и някои изключения например за домакинства, в които вече живеят повече от шест души.

Забраната също така няма да се прилага за училища, работни места, погребения, някои сватби и организирани отборни спортове.

Всеки, който наруши заповедите, го очаква солена глоба. Първата глоба ще бъде в размер от 100 паунда, или 130 долара. Сумата ще се удвоява за всяко нарушение, като максималната такава ще бъде до 3 200 паунда, или 4 150 долара.

Изчезващите работни места и празните офиси във Великобритания опустошават търговията на дребно

Изчезващите работни места и празните офиси във Великобритания опустошават търговията на дребно

Икономиката на страната разчита на потребителските разходи повече в сравнение с други страни в Европа

Ходът на властите идва, след като случаите на Covid-19 в страната се увеличават, най-вече при младите хора, съобщи Al Jazeera.

"Трябва да действаме сега, за да спрем разпространението на заразата", коментира премиерът Борис Джонсън.

От BBC подчертават, че бизнеси в сферата на ресторантьорството като кръчми и ресторанти ще могат да приемат по повече от шест души на закрито, ако собствениците се грижат за това гостите да бъдат социално дистанцирани.

Засега правилата ще се прилагат само за Англия, като другите територии във Великобритания ще могат да определят свои собствени ограничения.

В понеделник здравните власти са регистрирали 2 948 нови случая на Covid-19 на територията на Великобритания. В неделя са регистрирани 2 988 случая.

Великобритания ще плаща по $17 на ден на гражданите, принудени да се самоизолират

Великобритания ще плаща по $17 на ден на гражданите, принудени да се самоизолират

Програмата започва в няколко области от първи септември

В понеделник д-р Дейвид Набаро - висш служител на Световната здравна организация - предупреди, че Островът е застрашен от втора вълна на Covid-19.

"Не ми харесва да го наричам втора вълна, просто казвам, че ще има по-голям ръст на случаите, защото вирусът не се е променил. Това е същият вирус, който дойде и причини толкова много проблеми по-рано тази година", каза той.

Длъжностни лица заявиха, че новите инфекции са особено разпространени сред младежите на възраст между 17-21 години.