Търговията на дребно е от жизненоважно значение за усилията на Великобритания да излезе дълбоката рецесия, в която се намира.

Обнадеждаващите информации от миналата седмица, че продажбите на дребно са се възстановили с повече от прогнозите през юли, изпъкнаха на фона на безпрецедентно съкращаване на работни места в Marks & Spencer. Доверието на потребителите остава на ниски нива и перспективите за повече съкращение след скока на инфекциите са на дневен ред, пише Bloomberg.

Икономиката на Великобритания разчита на потребителските разходи повече от повечето други страни в Европа, което представлява 63% от продукцията в сравнение с около половината в Германия и Франция. Индустрията на дребно е отворена почти два месеца в голяма част от Великобритания след блокирането през март, но хората във Великобритания изглежда по-бавно се връщат към магазините, ресторантите и баровете.

Великобритания на кръстопът: масови съкращения или разширяване на помощите

Великобритания на кръстопът: масови съкращения или разширяване на помощите

И двете опции са скъпи

Все пак правителствените програми запазиха много компании по време на пандемията, въпреки че много от тях вече вървят към своя край. Веригата JD Wetherspoon съобщи неотдавна, че приходите се увеличават само заради субсидиите от програмите. Предприятията трябва бързо да намалят разходите и да се подготвят за потенциално продължителен период на завръщане на потребителите.

Пандемията също промени начина на поведение на потребителите- повечето хора се хранят у дома и пазаруват онлайн. Веригата супермаркети Tesco планира да разшири интернет бизнеса си с нови работни места.

Следващата стъпка към пътя към нормалното ежедневие е връщането на децата в училище, което е критичен план, защото това би подтикнало повече родители да се върнат на работа и потенциално да преместят градските центрове.

"Страната остава в крехко икономическо състояние. И предприятията, и потребителите продължават да се чувстват притеснени", заяви Кейти Cousins, анализатор в Shore Capital.

Asda e третият по големина производител във Великобритания. Той проследява семейните разходи и последните данни показват, че покупателната способност е намаляла с 2,2% през годината до юни, най-бързият спад за седем години. Главният финансов директор на веригата супермаркети, собственост на Walmart, заяви, че проучване на неговите клиенти разкрило, че половината от тях очакват доходите на домакинствата им да намалят през следващите 12 месеца.

Съкращенията във Великобритания ще продължат. Заетостта спада с невиждан скоро темп
Обновена

Съкращенията във Великобритания ще продължат. Заетостта спада с невиждан скоро темп

50% ръст на работодателите, които очакват да освободят персонал

Според Дейвид, който е основател, френският ресторант със звезда Мишлен Мур Pied-a-Terre, в центъра на Лондон, той няма да отвори до септември заради недостига на работници. Очакват се загуба за първите няколко месеца след възобновяването на икономиката.

В бутика за дрехи Revival Retro в центъра на Лондон, бизнесът на основателката на Роуина Хауи също страда от липса на клиенти. Сега тя отваря отново магазина си, но само за няколко дни в седмицата. По думите й много малко хора се завръщат по магазините.

Тя използва правителствената помощ, за да помогне на бизнеса да оцелее, а също така намалява мащабите на бизнеса си. Другият проблем, с който се сблъсква, е дали веригата й за доставки ще успее да изпълни поръчката си за предстоящия сезон предвид всички смущения.