Китай за първи път ще позволи на чуждестранните компании да извършват самостоятелно проучване и добив на петрол и газ в страната, предаде Ройтерс, като се позовава на изявление на Министерството на природните ресурси в Пекин.

Ведомството обяви, че от 1 май 2020 г. чуждестранните фирми, регистрирани в Китай с нетни активи от най-малко 300 милиона юана (43 милиона долара), ще могат да извършват самостоятелно проучване и добив на нефт и газ в страната.

Преди това международните фирми биха могли да провеждат проучване и производство в Китай само като част от съвместни предприятия или в сътрудничество с китайски компании, основно държавна собственост, като CNPC, Sinopec или техните дъщерни дружества.

Китай пуска чужденци сами да правят коли, самолети и кораби в страната

Китай пуска чужденци сами да правят коли, самолети и кораби в страната

Досега това ставаше само чрез смесени предприятия

Китай ще позволи също проучване и производство на енергийни ресурси на национални компании със същия размер на активите. Разрешенията за добив на полезни изкопаеми ще се издават за 5 години с възможност за удължаване за още 5 години.

Според агенцията тази стъпка е продиктувана от желанието на Пекин да увеличи производството на петрол и газ и да привлече частен капитал в този сектор.

В Китай откриха големи находища от петрол и шистов газ

В Китай откриха големи находища от петрол и шистов газ

Общите му запаси на петролното поле се оценяват на над 1 милиард тона