Природозащитната организация Greenpeace ще внесе жалба в Европейската комисия срещу оператора на проекта за АЕЦ "Хинкли пойнт" във Великобритания - френската енергийна компания EDF.

Компанията се обвинява, че е получила незаконна държавна субсидия от френското правителство в размер на 3 милиарда евро, пише Le Figaro, цитиран от RNS.

В текста на жалбата се посочва, че компанията, реализираща във Великобритания изграждането на ядрената централа, е получила от френската държава тези средства в началото на 2017-а при емитиране на акции за увеличавана на капитала.

"EDF нееднократно е подчертавала, че тази финансова операция е била необходима за осигуряване финансирането на проекта "Хинкли пойнт", заявява представителката на Greenpeace Лора Моне, пише изданието.

EDF е получила разрешение да строи ядрена централа за £18 милиарда във Великобритания

EDF е получила разрешение да строи ядрена централа за £18 милиарда във Великобритания

Одобрението идва след десетилетие опити

Договорът на стойност 23 млрд. евро за строителството на АЕЦ "Хинкли пойнт" правителството в Лондон подписа с EDF и китайската CGN в края на септември 2016 година. Общата мощност на двата реактора от ново поколение EPR е 3,2 ГВт, те ще осигурят около 7% от общия обем на електропотреблението във Великобритания.