Двама сенатори - републиканец и демократ - настояват за по-строги санкции срещу Русия в законодателната рамка за отбрана за следващата година, предава Bloomberg. Те искат санкции, които да бъдат активирани при бъдеща намеса в изборите, които да ударят по руския суверенен дълг, както и по енергийната и отбранителна индустрии на страната.

Републиканецът Марко Рубио и демократът Крис ван Холън настояват ресорните комисии да преразгледат приетите законопроекти и да включат предложенията им във финалния им вариант. Камарата на представителите и Сенатът приеха няколко различни версии, а обща комисия ще трябва да изработи компромис, който да бъде приет и от двете камари и да бъде подписан от президента Доналд Тръмп.

Един от приетите варианти включва поправка, която забранява на американски граждани трансакции, свързани с руския дълг.

Двамата сенатори обаче искат да засилят мерките. И да включат енергийния, банковия и отбранителния сектори, както и "олигарси и високопоставени политици", които са замесени в намеса в изборния процес в САЩ.

Една от причините за включването на подобни санкции в закон е, че настоящият директор на националното разузнаване Дан Коутс ще се оттегли през следващия месец. А Тръмп планира да номинира Джон Ратклиф, който също определи разследването за руска намеса във вота като "лов на вещици".

Двамата сенатори настояват и за законова поправка, която ще блокира възможността Тръмп сам да свали ограниченията, наложени срещу китайската технологична компания Huawei.

Конгресът в САЩ се готви да блокира облекченията за Huawei

Конгресът в САЩ се готви да блокира облекченията за Huawei

Законопроектът е подкрепен и от републиканците, и от демократите