Таксите за роуминг за страните от Западните Балкани ще паднат до месец, съобщи днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Това ще стане след подписване на меморандум на правителствено ниво, допълни той, цитиран от БТА.

Документът ще даде възможност на операторите да подпишат споразумения по между си, което ще доведе до намаляване на цените. Промяната ще засегне разговорите в Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия и Черна гора.

Край на таксите за роуминг в ЕС от тази нощ

Край на таксите за роуминг в ЕС от тази нощ

Съвместна декларация на трите институции в Брюксел

В момента цените на разговорите със страните от Западните Балкани са изключително високи - сто пъти в сравнение с националните тарифни планове в България, които са валидни и при пътуване в Европейския съюз. 

"Не може за имаме 6-7 лева на минута такса с Македония, с Босна или Сърбия. Това са чудовищни цени", коментира министърът. Той каза още, че очаква операторите да подпишат споразумението до края на годината.

Основна задача на държавата по време на Председателството ни ще бъде още популяризиране на цифровите политики на ЕС със страните от Западните Балкани. Това са широколентов интернет, високоскоростна трансгранична свързаност, както и намаляването на цените за роуминг услугата, каза още Ивайло Московски.