Япония започва увеличаване на запасите си от редкоземни минерали и ще помогне на местните компании да придобият дялове в чуждестранни мини и възможността да обработват суровини в ценните минерали, нужни за следващото поколение автомобили, комуникационно оборудване и други нови технологии, предава The South China Morning Post.

Токио отдавна има притеснения от възможен дипломатически спор в Пекин, който да предизвика ембарго на износа на редкоземни минерали към Япония. Пандемията и прекъсването на веригите за доставки ускоряват процеса по осигуряване на достъпа до минералите, които са критично важни за бъдещето на много от компаниите в страната. Китай вече използва износа на редкоземни минерали в търговската война със САЩ.

През март Япония обяви, че ще намали зависимостта си от Поднебесната империя и ще диверсифицира доставките. В момента Китай отговаря за 58% от вноса, а Пекин постигна споразумения и с други държави за достъп до природните им ресурси.

Конго, например, е най-големият производител на кобалт в света, но Китай постигна споразумение с правителството, според което 60% от добития метал се изпраща директно в Поднебесната империя.

Япония разчита на внос за 34 вида редкоземни минерали, включително и литий. Според новия правителствен план, стратегическите запаси ще бъдат увеличени от 60 дни при нормално потребление, до 180 дни.

Очаква се търсенето им да нарасне заради ръста на продажбите на електромобили и други технологии от следващо поколение.

Не търговската, а технологичната война ще направи редкоземните метали още по-важни

Не търговската, а технологичната война ще направи редкоземните метали още по-важни

И Щатите искат да са победители в нея