През последните пет години само на островите в Южно Егейско и Йонийско море са продадени почти 17 700 незастроени имота извън зоните за регулация, като повече от една трета от тях са в архипелага Циклади, пише БГНЕС.

Тези цифри ясно илюстрират въздействието върху околната среда, което относителната либерализация на строителството извън зоните за строителство, инициирана от министерството на околната среда, може да окаже на островите, ако бъде окончателно приета.

Министерството представи съответния проектозакон на кабинета миналия месец. Според нормативния акт - поне в този му вид (окончателният текст все още не е поставен на обществено обсъждане), министерството насърчава строителството върху две категории земя.

В Гърция връщат на пазара 650 000 необитаеми жилища, за да се борят с ръста цените

В Гърция връщат на пазара 650 000 необитаеми жилища, за да се борят с ръста цените

Голяма част от тях са ваканционни жилища, които не са били използвани от години

Това са парцели, "създадени" между 1985 и 2003 г. Терминът "създадени" се отнася до момента на последното разделяне на земята. Другата категория включва парцелите, продадени през последните пет години - ако са били "създадени" преди 1985 г. В последната категория министерството разрешава строителство, без да е необходимо пътят, с който граничи имотът, да бъде "признат" (това е общото правило от 2003 г. насам).

Всичко това е за "преходен" период, в очакване на ратификацията на местните и специфичните градоустройствени планове, които се изготвят в момента. Министерството твърди, че регламентът ще ограничи възможностите за строителство извън разрешените зони за планиране. Министърът на околната среда Теодорос Скайлакакис заяви това в интервю за Kathimerini на 26 януари, очевидно сравнявайки го с периода, в който органите по градоустройство са издавали нередовни (без излаз на призната улица) разрешителни.

 За 10 години над €5,5 милиарда са се влели в пазара на недвижими имоти с програмата „Златна виза“ в Гърция

За 10 години над €5,5 милиарда са се влели в пазара на недвижими имоти с програмата „Златна виза“ в Гърция

99% от инвеститорите в програмата купуват имоти в страната с цел да си осигурят разрешение за пребиваване