Луксозният сектор отбелязва рекордно търсене на имоти заради резкия ръст в сегмента от 15% спрямо 2015 година, сочат данни на НСИ. Това се дължи и на най-ниските лихви по ипотечни кредити за последните 28 години.

На пазара се завръщат купувачите на жилища над 600 000 евро, както и тези, които придобиват имот с цел инвестиция. От друга страна клиентите проявяват и интерес към втори дом на морето по българското Черноморие и в Гърция, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на консултантската компания за недвижими имоти от най-висок клас Unique Estates по време на годишната конференция "Инвестиции и строителство на жилищни сгради".

На този фон пазарът на луксозни имоти в България и по света се изправя пред интересни предизвикателства, сред които като основно се откроява т.нар. милениум поколение. Това са младите хора над 30 години, които вече са натрупали парични средства от работа в бързо развиващи се сфери.

Основният сблъсък на пазара на луксозни имоти идва от недостига на модерни жилища с големи, отворени, функционално разпределени пространства, както и съвременно обзавеждане, за сметка на класическите имоти с масивна мебелировка и много стаи.

Хонконг детронира Лондон като най-голям пазар на луксозни имоти

Най-големият пазар на луксозни имоти вече не е Лондон

Кой е новият лидер?

Младите хора търсят технологии и смарт системи за управление на жилището, каквито липсват в луксозните имоти, предпочитани от богатите хора на 60+ години - основните собственици във високия сегмент.

Съвременните клиенти държат на мобилен достъп до системите за отопление, осветление, вентилация и сигурност в своя дом, като искат да ги управляват дистанционно.

Новите 30+ потребители в луксозния сегмент предпочитат да живеят в динамичната градска среда, където търсят апартаменти с много светлина, широки помещения и големи тераси.

Средните размери на предпочитаните жилища са между 250 и 400 кв. м., а специално внимание се отделя на пентхаусите, от които пазарът изпитва сериозен недостиг.

Традиционно висок е интересът към жилища в района на Докторска градина, центъра на София, южните части на столицата и кварталите "Лозенец", "Иван Вазов", "Изток" и "Изгрев". Завръща се търсенето в района на бул. "България".